ЕК поиска независим анализ на качеството на активите в банковата ни система

Състоянието на банковия сектор в България заема значителна част в доклада със специфични препоръки на Брюксел

14.05.2015 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
ЕК поиска независим анализ на качеството на активите в банковата ни система

Независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система до декември 2015 година поиска Европейската комисия в специфичните препоръки, които институцията прави за всяка страна от общността. През миналата година ЕК ни критикува сериозно за липсата на пенсионна реформа в препоръките си, пише Investor.bg.

Причината Еврокомисията да поиска прегледа на банковите активи е случилото се в сектора през лятото на миналата година.

Преглед на казуса всъщност заема голяма част от доклада на Брюксел за България. Случилото се е показало известни недостатъци в законодателството ни, отбелязват от ЕК.

Случаят с КТБ не беше решен бързо, което повдигна съмнения относно способността на органите да реагират ефикасно в спешни ситуации”, посочват от Брюксел и допълват, че един от установените недостатъци е възможността БНБ да поставя дадена банка под специален надзор и така ефективно да преустанови всички операции за срок от шест месеца.

Investor.bg припомня, че в края на миналата седмица от Министерството на финансите публикуваха предложения за промени в законодателството, които предвиждат намаляването на срока за специалния надзор от шест на един месец, а сред останалите мерки е и възможността за одържавяване на банки с проблеми.

„Одитите на КТБ повдигнаха въпроси по отношение на качеството на активите в сектора и надеждността на докладванитеданни във финансовия сектор”, посочват още от ЕК.

Брюксел е подготвил общо пет препоръки за България през тази година. Сред тях е искането да се избегне структурно влошаване на публичните финанси през тази година. През 2016 година трябва да бъде постигната корекция от 0,5% на брутния вътрешен продукт (БВП).

ЕК прави препоръка и за ситуацията на трудовия пазар и да бъде създаден прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и осигурителните вноски.

Брюксел иска от нас и да приемем реформа в областта на образованието, както и подобряване на инвестиционния климат.
Докладът на ЕК посочва още, че България не е постигнала никакъв напредък по две от шестте препоръки, направени през миналата година. Става дума за исканията за пенсионна реформа и за засилването на бюджетните мерки с оглед на възникналото отклонение от изискванията съгласно Пакта за стабилност и растеж.

Ограничен е напредъкът по поисканите през миналата година мерки за трудовия пазар, сред които е и подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта, както и за реформата в училищното образование и подобряването на средата за малките и средните предприятия.

Ограничен напредък има и по отношение на реформата в енергийния сектор.