България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Димитров: Само международно разследване ще открие парите на КТБ

Необходима е смяна на управлението и състава на БНБ, за да се укрепи банковия сектор, заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров

12.05.2015 | 09:23 Редактор: Радослава Димитрова
М. Димитров: Само международно разследване ще открие парите на КТБ

Парите от КТБ не са похарчени, а са в определени хора и при едно международно разследване те ще бъдат проследени. Това коментира в Сутрешния блок  на телевизия България Он Ер депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Според него разходите за разследването трябва да бъдат обвързани с постигнатите резултати – колкото повече пари бъдат върнати, толкова по-високо ще се заплати на компанията.

Димитров изтъкна, че предвидените от Министерството на финансите законови промени в сектора ще имат положителни резултати само ако бъде укрепен състава и управлението на Българската народна банка. По думите му трябва да се намали държавната финансова помощ при банкови проблеми. Банките трябва да създадат фондове, в които да трупат пари за евентуални кризисни ситуации. Създаването на специален фонд, в който всички търговски банки ще внасят 2% от размера на гарантираните влогове, ще предотврати стигането до фалит на някои банки, обясни Димитров. Относно срокът на специалния надзор депутатът коментира, че колкото по-дълъг е той, толкова повече лоши кредити се трупат. 

По отношение на предоговаряните депозити в КТБ депутатът е категоричен, че е необходимо да се разбере кой е дал тези указания на квесторите, защото те самите твърдят, че не са предприемали никакви действия сами. Той допълни, че намесата на прокуратурата е задължителна.