Илия Лингорски: Големият въпрос е какво ще се случи с активите на КТБ

Големият губещ е Фондът за гарантиране на влоговете, коментира финансистът

18.03.2015 | 21:40 Редактор: Мариета Иванова
Илия Лингорски: Големият въпрос е какво ще се случи с активите на КТБ

Големият въпрос около КТБ е какво ще се случи с активите на банката, коментира в предаването Денят On Air финансистът и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски. По думите му големият губещ е Фондът за гарантиране на влоговете- „той в момента няма средства”. В този смисъл Лингорски допълни, че единственият гарант за банковата система остава държавата и „ако не дай си Боже някоя банка обяви несъстоятелност”, единственият вариант за изплащане на средствата на вложителите е чрез емитиране на външни емисии.

Той допълни още, че Фондът не е в състояние да назначи синдици поради започналите съдебни дела. По думите му пътят на парите от банката  може да бъде проследен много лесно след като се влезе във финансовата институция и се разгледа поддържаната документация.

Лингорски изтъкна, че в дискусиите преди одобряването на новия заем до 16 млрд. дълг в Парламента не се е състоял дебатът за това как „икономиката ще гарантира плащането на този дълг”.  

Финансистът подчерта още, че „Брюксел ни казва, че трябва да се направи независим преглед на банковата система и ако това се направи, особено с външни оценители, може да се окаже, че много банки няма да издържат стрес-тестовете”.

Той коментира и изпратените от Путин послания в рамките на изминалата една година от анексирането на Крим. По думите му предизвикателството пред руския президент е „да убеди, да продаде идеята на собствените си силовици, че е спечелил”. Лингорски изтъкна, че загубата на Украйна за Русия е много по-голяма от тази на Крим.

По думите му санкциите са по-малкия проблем за Русия в сравнение с предизвикателството да се справят с настоящия бизнес цикъл на силен долар.

Лингорски поясни, че „когато сме във фаза на силен долар, развиващите се пазари, са много силно натискани, и ръстовете, постигнати при цикъла на слаб долар, биват много бързо изтрити”.