България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Димитров: Предложените промени в Закона за банковата несъстоятелност са важни не само заради КТБ

Ако Законът мине на второ четене в пленарната зала, до 1-2 седмици може да започне международно разследване

18.03.2015 | 11:13 Редактор: Ирина Георгиева
М. Димитров: Предложените промени в Закона за банковата несъстоятелност са важни не само заради КТБ

Предложенията за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които се гледат на второ четене в НС на 18 март, са важни не само заради казуса КТБ, коментира заместник-председателят на парламентарната група на РБ Мартин Димитров в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него създаването на института на така наречения временен синдик, което е една от промените в закона, ще трябва непременно да се намесва и при евентуални бъдещи проблеми в банковия сектор. 

"Много време се загуби със съдебните дела, които продължиха месеци, поради което се забави назначаването на синдици. Между другото този закон за банковата несъстоятелност, в този си вид се прилага за първи път, така че да виждаме проблемите и да се опитваме веднага да ги разрешаваме." - коментира Димитров.

Много време се изгуби и по отношение на КТБ, подчерта Димитров. 

"Временният синдик не само ще оспорва цесии и прихващания и ще претендира за тази относителна действителност, която приехме като парламент и казва следното нещо:"Всички кредитори ще получат еднакъв процент от масата за несъстоятелността накрая." Тоест да е справедливо." - допълни заместник-председателят на парламентарната група на РБ. 

Ако на 18 март Законът мине на второ четене в пленарната зала, до 1-2 седмици може да започне международно разследване, което да изясни неяснотите около казуса с финансовата институция, прогнозира Димитров.

"Защото, извинявайте, но да изчезнат 5 млрд., а след това да няма разследване, да няма виновни, да няма наказани и да не се върнат парите, това ще означава, че няма държава." - подчерта Димитров.

Чуйте коментара на Мартин Димитров за промените в Закона за банките и проверките за източване на КТБ в следващия видео материал: