Либия може да отреже достъпа на турските компании до договори

24.02.2015 | 09:21
Либия може да отреже достъпа на турските компании до договори

Международно признатото правителство на Либия смята да изключи турските компании от достъп до договори, съобщи правителството, съобщи Ройтерс.

Кабинетът на Абдула Ал-Тани не посочва причините за решението си, публикувано на сайта на правителството на 22 февруари.

Турски представител е казал за Ройтерс, че правителството оценява ситуацията в северноафриканския петролен производител, където турският бизнес традиционно има силно присъствие.

Миналата седмица Ал-Тани предупреди Турция за възможни мерки, които може да предприеме срещу турските компании поради това, което определи като „турска намеса“ в делата на Либия, съобщава Хюриет.

Турция ще бъде принудена да вземе „необходимите мерки“, ако това отношение не се промени, каза говорителят на турското МВнР Таджу Билгич в писмен отговор на 19 февруари в отговор на забележките на Ал-Тини, съобщава Хюриет.

Според вестника в момента турските проекти в Либия за около 15 млрд долара са спрени през 2011. Някои от строителните обекти бяха атакувани, а работниците се върнаха в Турция. Няколко турски компании са се обърнали към международни съдилища за компенсация на загубите си.

Турската асоциация на контракторите /TMB/ съобщи, че общава стойност на завършените проекти през 2014 е доста ниска в сравнение с предишните две години.