Смъртоносни атаки удариха град Синай в Египет

Най-малко 26 души, предимно войници, са убити

30.01.2015 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Смъртоносни атаки удариха град Синай в Египет

Най-малко 26 души, предимно войници, са убити при серия нападения от ислямистки бунтовници в северната част на Синайския полуостров в Египет, съобщава BBC. Кола-бомба и ракети удариха няколко военни обекти в столицата на провинцията на Ел Ариш Северен Синай.

Имало е и други атаки в крайграничния град Шейх Зайед и в Рафах, които се намират в района на Газа.

САЩ осъдиха атентатите, заявявайки, че остават "непоколебими в подкрепа си към усилията на египетското правителство в борбата с тероризма."

Екстремистката групировка "Ансар бейт ал Макдис", която се врече във вярност на екстремистката организация "Ислямска държава", пое отговорността за "обширните и едновременни" атаки. Въстаниците засилиха атаките, откакто египетският ислямистки президент Мохамед Морси бе свален през 2013г.

Кореспонденти на BBC съобщават, че атаките от 29 януари са сред най-лошите анти-правителствени след 2013г. Напрежението в Египет беше приповдигнато тази седмица по повод годишнината от въстанието през 2011г., когато беше свален лидерът им Хосни Мубарак.

Властите коментират, че за първи път се обстрелва с ракети по полицейски служби, военни бази и военен хотел в Ел Ариш, а преди това кола-бомба избухна пред задния вход на военна база. Сред мишените са били и няколко контролно-пропускателни пунктове на армията в града.

От вестник Ал Ахрам заявиха, че офисът им в Ел Ариш, който се намира срещу хотела и базата, е напълно унищожен.

Четирима войници са били ранени при нападение на контролно-пропускателен пункт извън Ел Ариш, както и майор от армията е бил застрелян в КПП в Рафах, заявиха медици и източници на сигурността.

Повече от 50 души са ранени при нападения от 29 януари.

В Северен Синай е обявено извънредно положение, има и полицейски час от октомври 2014г., когато имаше атака на контролно-пропускателен пункт, при която бяха убити десетки войници.

Армията започна серия от операции, за да се опита да потуши насилието в региона, но така и не успя.

Екстремистката групировка "Ансар бейт ал Макдис" се превърна в най-голямата заплаха, насочвайки голяма част от нападенията си към силите на сигурност.

Анализаторите твърдят, че широкообхватните атаки на 29 януари показват ново, непознато ниво на координация.

Екстремистката групировка, която първоначално бе вдъхновена от Ал Кайда, но по-късно обеща вярност към Ислямска държава, призова египтяните да се бунтуват срещу президента Абдул-Фаттах Саид Хусейн Халил Ас-Сиси.

/Снимка: Абдул-Фаттах Ас-Сиси/

Президентът Сиси е бивш египетски офицер (фелдмаршал), а през 2013г. участва активно във военния преврат, довел до свалянето на президента Мохамад Морси, произхождащ от влиятелното движение "Мюсюлмански братя", след който става вицепремиер и военен министър. Президент на Египет от 8 юни 2014 г. Междувременно от движението "Мюсюлмански братя" се обявиха срещу насилието.

/Снимка: Мохамад Морси /

От Египет са създали около 1 км  (0,6 мили) буферна зона по границата с Газа в опит да се спре контрабандата на оръжия от палестинската територия, използвайки тунели.

Проектът измести повече от 1000 семейства в Рафах и оказа икономическо влияние върху живота на много палестинци