Египет нанесе въздушни удари по цели на ИД в Либия

Причината е масовото убийство на християни

16.02.2015 | 17:27 Редактор: Ирина Георгиева
Египет нанесе въздушни удари по цели на ИД в Либия

Египет съобщи, че са бомбардирали обекти на ИД в Либия, часове след като джихадистите разпространиха видео как обезглавяват 21 египетски християни, съобщи BBC. Египетската национална телевизия коментира, че ударите са били насочени към лагери, места за обучение на бойци на ИД и складове за оръжия. Втората вълна на бомбардировки е съобщена часове по-късно.

Либийски длъжностни лица заявиха, че Египет е ударил цели в екстремисткия град Дерна. 

Видео, което се появи на 15 февруари, показва бойци, които обезглавяват група мъже. Отвлечените египетски работници, всички коптски християни, са били отвлечени от различни инцидента през декември и януари от крайбрежния град Сирт в Източна Либия, под контрола на ислямистките групи.

Видеото с обезглавяването беше публикувано онлайн от либийски джихадист, който обещава лоялност към ИД. Това е един от първите клипове, който идва извън основните територии на Сирия и Ирак.

Видеото описва коптите като "кръстоносци" и споменава неща около две жени, съпруги на коптски свещеници, чието предполагаемо помохамеданчване задейства сектантски спорове в Египет през 2010.

Египет не съобщи локацията на ударите, но говорителят на либийския премиер Абдула ал-Тини заяви пред BBC, че египетските самолети са участвали в координираните въздушни атаки в Дерна.

"Осем нападения са проведени за сега в Дерна. Планът включва всички цели на ИД в страната, където и да се намират те." - заяви Мохамед Азаза.

Командващият либийските ВВС Сакер ал Джороуши заяви пред Reuters, че от Либия планират да бомбардират цели на ИД в Сирт и Бин Джауад.