Ислямска държава екзекутира 21 египетски християни

Ислямисти отправиха нови заплахи за терористични актове в Белгия и Франция

16.02.2015 | 09:09 Редактор: Мартина Ганчева
Ислямска държава екзекутира 21 египетски християни

Ислямисти отправиха нови заплахи за терористични актове в Белгия и Франция. Двама бойци от екстремистката организация Ислямска държава заплашиха франкофонските държави с нови атентати. Заканите бяха разпространени във видео клип. Светът настръхна и от новината за екзекуцията на 21 коптски християни. А египетският президент се закани да отмъсти.

Поддръжници на джихадистката група Ислямска държава публикуваха в Интернет видеозапис с екзекуцията на 21 пленници, за които се предполага, че са похитени в Либия египетски християни. Облечените в оранжеви гащеризони заложници са обезглавени.

След екзекуцията един от терористите произнася реч, в която се обръща „към всички християни“ и обяснява, че ИД разширява своята дейност на територията на Либия. Той обещава да „унищожи християните от тази страна на морето“. Смята се, че обезглавяването е извършено недалече от либийската столица Триполи.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси свика извънредна среща на Националния съвет за отбрана отбраната. В края на миналата година бяха отвлечени 27 копти християни от Египет в либийския град Сирт. Те също са били убити от от бойците на Ислямска държава. Външно министерство на Египет предупреди гражданите си да избягват пътуването в Либия.