Египет купува френско оръжие

16.02.2015 | 08:30
Египет купува френско оръжие

/Снимка: Dassault - Рафал/

Президентът на Египет Ал-Сиси и министърът на отбраната на Франция Жан-Ив Льо Дриан подписват в Кайро поръчката за 24 бойни самолета, фрегата и ракети за 5,2 млрд евро, съобщава АФП.

Исторически ден за френската военна индустрия, съобщава Фигаро.

Това е денят, в който се подписва първия договор за износ на самолетите Рафал /Rafale/.

Френският министър на отбраната води в Египет делегация, в която са включени Ерик Трапие, директор на Dassault Aviation /собственик на Фигаро/, производителят на Рафал /Rafale/; Ерве Гийу, директор на DCNS, производителят на фрегати и Антоан Бувие, директор на MBDA производител на ракети, както и журналисти.

Египетският министър на отбраната ген. Собхи ще посрещне французите, които ще бъдат приети в президентския дворец.

Подписването на поръчката предвижда изплащането на първата вноска до две-три седмици, пише Фигаро.

Кайро иска да покаже своите нови три самолета Рафал и фрегатата на 5 август 2015 на церемонията по откриването на разширяването на Суецкия канал.

 

"Dassault Aviation е поласкан от решението на Египет да въоръжи своите ВВС с Рафал. Решението е продължение на сътрудничеството ни от 1970те, включващо доставки на Mirage 5, Alpha Jet и Mirage 2000 в състава на египетските въоръжени сили", съобщава производителят на сайта си.

 

Египет, най-гъсто населената арабска държава не участва директно във водената от САЩ военна операция срещу цели на ислямистите в Ирак и Сирия, насочвайки усилията си срещу бунтовниците край собствените си граници.

Военни групировки, базирани в Либия се свързаха с активисти от Синайския полуостров, където местната групировка смени името си от Ансар  Бейт Ал-Макди и обяви подкрепата си за Ислямска държава.

Групировката е убила стотици египетски войници и полицаи след свалянето на президента Мохамед Мурси през 2013 след масови протести срещу управлението му, съобщава Ройтерс.

Много ислямистки групировки се активизираха след падането на Муамар Кадафи през 2011, оставило Либия без силно централно правителство. Някои от тях също обявиха подкрепа за Ислямска държава и поеха отговорността за кървави нападения в последните седмици.

Опасенията, че кризата в съседна Либия може да се пренесе през границата накараха Египет да започне да модернизира армията си.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че Кайро поръчва 24 самолета Рафал, една фрегата и оборудване за 5,2 млрд евро.

 

През декември 2014 DCNS обяви, че ще строи корабостроителница за подводници в Бразилия.