Мария Габриел: Либия не трябва да се превръща във втора Сирия

Преговорите в Женева са уникален шанс за намиране на решение на ситуацията

14.01.2015 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
Мария Габриел: Либия не трябва да се превръща във втора Сирия

Новият кръг мирни преговори между враждуващите помежду си фракции в Либия, който ще се проведе в Женева, е уникален шанс за намиране на решение на ситуацията и не трябва да бъде пропиляван. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел по време на дебат в ЕП. В него участваше и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

На следващо място Габриел наблегна на необходимостта от усилия за прекратяване на огъня и създаване на пътна карта за възобновяване на демократичния преход в страната, като се вземат предвид поуките и силната поляризация в страната. Според евродепутата от ключово значение за трайна стабилност е и регионалната перспектива и в този контекст трябва да се признае положителната роля на Египет и Арабската лига.

"Страните в конфликтa е необходимо спешно да намерят решение в рамките на диалог. Либия не трябва да повтаря случая със Сирия." - подчерта Габриел.

Мария Габриел смята, че ролята на ЕС трябва да бъде преразгледана с фокус върху три основни въпроса. Първият се отнася до географския и тематичен обхват на стратегията на ЕС за региона на Сахел, вторият касае преразглеждането и пренасочването на ресурсите, свързани с Мисията на ЕС за гранично подпомагане на Либия и не на последно място е въпросът за ролята на координатора на ЕС за борба с тероризма в региона. 

"Трябва да намерим начин да се спре разпространението на оръжия и увеличаването на участниците в движението, което продължава да дестабилизира Сахел." - призова зам.-председателят на Групата на ЕНП. 

В заключение Мария Габриел предупреди за възможността от допълнително влошаване на хуманитарната и политическата ситуация.