Очакван дефицит в страните от Залива заради евтиния петрол: Маратефтис

09.02.2015 | 13:31
Очакван дефицит в страните от Залива заради евтиния петрол: Маратефтис

Коментар на цените на петрола и дефицитите в страните от сътрудничеството в Персийския залив /GCC/ от Мариос Маратефтис, директор макро анализи Standard Chartered от Дубай за Марк Бартън от студиото на Bloomberg TV в Лондон.

 

Имаме ли коригиране на бюджета на фона на тези цени на петрола в страните от Персийския залив?

Да, те се коригират, и според мен в правилната посока. В миналото сме виждали как бюджетите и икономиките на страните от сътрудничеството в Персийския залив как следват цените на петрола.

Имат свръхразходи в момент на високи цени на петрола и съкращаване рязко на разходите, когато цените на петрола се сриват. Това води до много волатилен бизнес цикъл, който не е желателен.

Виждаме днес, поне от правителствата, които са публикували вече бюджетите си, че желаят да продължават с разходите, въпреки спадащите цени на петрола, за да са сигурни, че диверсификацията на икономиките им продължава и ръстът им да не пострада.

В известен смисъл част от поемането на шока от спада в цените на петрола е за сметка на бюджета.

Точно това трябва да видим.

 

Още по темата

Фискалният дефицит ли е новата реалност за тези страни след години на излишък?

Така смятам, и точно това трябва да видим. Имаше фиксиране на излишъка в продължение на много дълго време.

Големи излишъци.

Но фискалната политика е средство, не цел. Целта е реалната икономика, ръст и развитие. И е добре, че наблюдаваме как правителствата сега искат да управляват дефицита, ако трябва. В това отношение нещата са устойчиви, удобни за тях - да управляват малък дефицит, който може да бъде овладян за година-две, за да осигурят продължаването на ръста на икономиката.

Така че, да, смятам, че 2015 ще бъде година на фискални дефицити, но не вярвам да са драматично големи.

 

Отблъсна ли се петролът от дъното? Например за Брент имахме най-големия ръст за 2 седмици от 1998.. Това е голяма цифра. Очаквате ли Брент да го чакат нови спадове?

Винаги сме смятали, че първото тримесечие ще бъде много хаотично. Много неща се случват. Това, което подкрепя силно цената на петрола е затварянето на кладенци, особено в САЩ.

Очаквам спадащ ръст на месечна база на доставките от САЩ до април, което е месец по-рано, отколкото първоначално се разчиташе това да стане.

Всички тези признаци, наред с факта, че все още има ръст и мир в глобалната икономика, ни показва, че има тенденция към повишение на петролния пазар.

Но дали сме стигнали вече до дъното? Не съм сигурен.

Смятам, че първото тримесечие на годината ще продължа да е хаотично. Вероятно ще видим още ръстове в цените на петрола и във втората половина на годината.

Така че определено сме оптимисти за цената на петрола. Очакваме още ръстове. Най-вероятно това ще стане във второто полугодие, а не точно сега.

 

Смятате ли, че ОПЕК, както казаха, ще застанат твърдо на позицията си против намаляване на производството?

Следващата среща на ОПЕК е през юни. Определено има много време да оценят ситуацията.

Според нас дори и ОПЕК да не вземе мерки през юни, дори и ОПЕК да продължи да поддържа предлагането без промяна, този спад в американските доставки, както и спадът от страните извън ОПЕК, заедно с факта, че търсенето остава доста стабилно, би трябвало да отстранят излишъка от пазара във второто полугодие.

Така че с или без някакви действия от страна на ОПЕК, очакваме този излишък в предлагането да се изпари във второто полугодие. Очакваме цените на петрола да продължат да се повишават след лятото.

Не вярваме, че е непременно наложително ОПЕК да взема мерки през юни, но дотогава те имат много време да получат и анализират още данни.

 

Кои са най-интересните събития около действията на швейцарската централна банка, която се отказа да поддържа курса евро-франк? Имаше спекулации кой ще е следващият. Много от тези спекулации са насочени към страните от сътрудничеството в Залива и Саудитска Арабия. Смятате ли, че Саудитска Арабия би могла да облекчи курса спрямо долара? Курсът устойчив ли е?

Наистина. Решението на швейцарската централна банка бе взето в момент на рязък спад в цената на петрола и много силен долар. Това даде известна надежда за промяна във валутните курсове на страните от Залива. Особено Саудитска Арабия.

Смятам, че Саудитска Арабия се намира в изключително удобна позиция. Те са натрупали резерви в чуждестранна валута за години напред. Сега са в позиция теоретично да позволят всеки саудитски реал да може да напусне Саудитска Арабия и да се изнесе в чужбина.

Саудитската централна банка може да плати за това в долари и пак да й останат към 350 млрд долара.

Какво означава това?

Това означава, че Саудитска Арабия може да направи каквото си иска с валутата си. Дори и да има някакви спекулации за валутата й, тя няма да е принудена да действа. Само ако те самите  искат, могат да направят промяната.

Решението да се запази курса е исторически много силно.

Няма признаци, че скоро ще се промени. Така че решението на Швейцария, ниските цени на петрола и силният долар дават основание за повече очаквания за движение на форуърдните пазари.

Но в края на краищата валутната агенция на Саудитска Арабия, SAMA избира какво да прави.