Свиването на добивите е здравословно: Розенблут

04.02.2015 | 10:00
Свиването на добивите е здравословно: Розенблут

Коментар на Тод Розенблут, Standard and Poors Capital IQ


Ситуацията в момента зависи от движението на петрола. Сортът Брент вече поскъпна с 20% от дъното, достигнато на 13 януари. Възможно ли е това да е нещо повече от временна корекция?

Ще трябва да изчакаме постигането на равновесие между търсене и предлагане. Ние очакваме цената на петрола да се стабилизира около настоящите си нива, но засега не бихме препоръчали компаниите от енергийния сектор. Ациите им са интересни, но не бива да заемат голям дял от портфейла, въпреки временното поксъпване на суровините"

 

Имаше няколко причини за това поскъпване на петрола, което видяхме през последните няколко дни. Кой обаче беше водещият фактор - спадът на добивите или поевтиняването на долара?

"Всичко това оказа влияние. Факт е, че петролът поевтиня рязко и в някакъв момент просто трябваше да намери подкрепа.

Дали настоящото дъно ще остане валидно или ще видим още разпродажби все още не е ясно, защото нещата се случват много бързо.

Нашият анализ показва, че свиването на добивите е здравословно в дългосрочен план, но, разбира се, ще се отрази негативно на фирмите от добивния сектор, които ще трябва да понесат първоначалните загуби.

Точно затова, според нас, интегрираните компании са по-добрият избор към момента"