Стачка в 9 петролни рафинерии в САЩ

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg от Лондон

02.02.2015 | 17:41 Редактор: Георги Стоянов
Стачка в 9 петролни рафинерии в САЩ

Каква част от рафинериите са прекратили работа тогава?

Керълайн Хайд: За момента стачкуват вече 9 рафинерии. Те произвеждат 10% от рафинирания петрол в САЩ или 1,8 милиона барела. Става въпрос за над 3000 работници.

Така че това е доста сериозно. И друг важен момент е, че стачки има в целите Съединени Щати – Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Тексас.

Още по темата

При това стачката може да се разрасне. Разбираме от източници, запознати с проблема, че още рафинерии обмислят да се присъединят към стачните действия.

И както виждате тук, профсъюзите вече са отхвърлили пет оферти от страна на Royal Dutch Slell - компанията, която преговаря от името на останалите нефтени компании.

Ако рафинериите прекратят работа напълно, това може да засегне две трети от производството на горива в Съединените щати.

И както каза, това е първата подобна стачка от 1980, когато подобна стачка продължи 3 месеца.

Така че определено тук има опасения. За какво се борят работниците? Те искат чувствително повишаване на заплатите, по-строги правила за ограничаване на извънредния труд и също така искат членовете на профсъюзите да на бъдат съкращавани.

Това са действия на United Steel Workers. Те искат членовете на профсъюзите да бъдат защитени в по-голяма степен от останалите служители, работещи на договор.

2012 беше последната година, когато имаше подобни преговори за заплати и договори.

Те се случиха на национално ниво, след което местните профсъюзи се опитаха да предоговорят условията на локално ниво.

На национално ниво обаче 2012 беше последната година, в която това се случи. И тогава също бяха отхвърлени 4 оферти.

Да, светът беше много различно място през 2012. Най-малкото цената на петрола. Виждаме защо са се пазарили. Нефтените компании има защо да правят  тези оферта. Exxon, Shell - цяла палитра от компании. Как реагират те?

Керълайн Хайд: За момента те се държат от позиция на силата. Shell преговарят от името на нефтените компании и казват, вижте, ние сме решени да изгладим различията.

Те казват, че искат да се върнат на масата за преговорите. Една от засегнатите компании е Marathon. Работата в техните рафинерии е прекратена.

Те казват обаче, че са задействали планове за гарантиране на безопасното продължаване на операциите в техните мощности.

Тоест, че те разполагат с резервен план. Shell разполагат с такива планове също, за да поддържа операциите си в рафинерията в Deer Park.

Tesoro също казват, че са уверени в своята способност да продължат да произвеждат горива.

Защото тук става въпрос за дизел, за бензин. И всичко това има доста интересен ефект.

Стачката, разбира се, има отрицателен ефект върху петролния пазар. Вече се къпем в петрол.

Имаме този бум на добива на шистов петрол в Съединените щати. Именно заради него цената на петрола се сви наполовина.

Твърде много производство и след това дори не рафинираме този петрол? Това идва малко в повече.

Така че тази стачка се отразява негативно на петролния пазар. Ние обаче видяхме, как цената на дизела леко се повиши, защото има опасения, че стачката може да продължи.

Shell вече публикуваха отчета си и тази седмица очакваме това да направят и някои от другите големи нефтени компании.

Керълайн Хайд: Точно така. Интересно е, как стачката ще се отрази на опасенията, на негативната нагласа на инвеститорите.

Виждаме, че през последните няколко дни цената на петрола беше много волатилна. В петък се повиши, скочи с над 8%. Защо?

Имаше атаки в Ирак, които бяха обезпокоителни. Също така обаче научихме, че доста нефтени кладенци са били изоставени. Хората спират производството заради спада на цените.

Сега обаче цената отново се понижи. По късно днес резултатите си ще публикуват Exxon, а BP ще го направи утре. Как ще се отрази това?