​Финансовите пазари твърде оптимистични на фона на високата безработица

19.07.2014 | 15:30 Редактор: Ирина Георгиева
​Финансовите пазари твърде оптимистични на фона на високата безработица

Финансовите пазари са прекалено оптимистични на фона на високото ниво на безработицата и дълговата криза в европейските икономики. Това заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. Тя подчерта, че Европа продължава да е изправена пред важни предизвикателства, свързани с нейното дългосрочно бъдеще.

Кристин Лагард предупреди, че продължаващата ниска инфлация би могла да подкопае перспективите за растеж в региона. Въпреки това тя каза, че европейската икономика се възстановява.

„Доверието се подобрява и финансовите пазари са по-оптимистични, може би малко прекалено оптимистични", добави Лагард.

Тя подчерта, че има опасност от порочен кръг – постоянно високо ниво на безработицата и дългове, които застрашават инвестициите и вещаят по-нисък растеж в бъдеще.

Анализатори коментират, че след финансовата криза през 2008 г. правителствата по света са били принудени да преструктурират и ребалансират икономиките си. По думите им големият по обем публичен и банков дълг е изпратил еврозоната в рецесия през 2011 г.

Икономиката на блока е успяла да се разшири отново чак през лятото на 2013 г.. Въпреки това тя не е успяла да надгради особено много над това, постигайки ръст от едва 0,2% в периода април-юни на тримесечна база. Според Лагард трябва да се предприемат редица мерки, а именно: европейските правителства да премахнат структурните бариери, които засягат иновациите, създаването на работни места и производителността и да отделят повече средства за публични инвестиции .Парична политика от страна на централната банка също трябва да бъде поддържаща, докато търсенето се ускори.