Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Искаме в Шенген, но ще го има ли?

Разговор с икономистите Лъчезар Богданов и Радослав Пашов в студиото на Bulgaria ON AIR

28.08.2017 | 20:05 Редактор: Тодор Петров
Искаме в Шенген, но ще го има ли?

В скоро време няма да има Шенген или поне няма да съществува в същия вид, в който е в момента. Около това мнение се обединиха икономистите Лъчезар Богданов и Радослав Пашов в предаването "Денят" по Bulgaria ON AIR.

"Очевидно Шенген в сегашния си вид не работи и той няма да просъществува. Очевидно Дъблинското споразумение няма как да е устойчив модел", подчерта Богданов и добави, че в момента, в който се получи някаква криза, отворените граници се затварят.

Радослав Пашов посочи, че френският президент Еманюел Макрон е коментирал темата у нас в следния контекст: Забравете за стария Шенген, започваме разговори за новия. Според него по-скоро идеята е била да забравим да влезем скоро в сегашното шенгенско пространтво. 

"Можем да влезем в еврозоната по критериите. Въпросът е дали сме готови. Време ни е, трябва малко смелост за тази стъпка. Със сигурност ще ни е по-добре в еврозоната", каза Пашов в студиото на Владимир Сиркаров по другата основна тема.

Лъчезар Богданов отбеляза, че големият въпрос е дали еврозоната ще бъде същата след 10 години. По думите му в някои от бъдещите сценарии има обща фискална политика, общи бюджети, общо издаване на дълг. В този ред на мисли, за да те приемат в еврозоната не е достатъчно просто да погледнат дали отговаряш на няколко номинални критерия, стана ясно от изказването му.

Икономистите коментираха и директивата за командировани работници - една от основните теми, които Макрон повдигна по време на европейската си обиколка.

"Има два разреза на проблема - неизбежното сблъскване между хора, свикнали да работят за по-високо възнаграждение и мигранти, които са готови да приемат по-ниско възнаграждение. Има и данъчен феномен, тъй като данъците се плащат в изпращащата страна", обясни Богданов. 

Той е на мнение, че болката на част от европейските политици е, че се прави опит за заобикаляне на данъчното законодателство чрез регистрирането на фиктивни фирми в други държави.

Радослав Пашов допълни, че темата е важна не само за Макрон, а за всички лидери на западните държави. Той уточни, че става въпрос за ограничен брой хора - предимно строителни работници и тираджии. 

"Това е повод да се повдигне въпросът за трудовия пазар в контекста на източването на социалните системи. Хубаво е тези вратички да се затворят, защото създават нелоялна конкуренция", каза още Пашов.