Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бизнесмен: Мерките срещу дъмпинга няма да намалят безработицата във Франция

Според Васил Василев не източноевропейците са причина за неуспешната политика в тази област

25.08.2017 | 20:06 Редактор: Мария Аладжова
Бизнесмен: Мерките срещу дъмпинга няма да намалят безработицата във Франция

Социалният дъмпинг, който се оказа в центъра на разговорите по време на посещението на Еманюел Макрон у нас, всъщност е нерешен проблем с безработицата, който Франция наследи от предишното управление на президента Франсоа Оланд.

Такова мнение сподели в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR бизнесменът Васил Василев. По негови изчисления общият брой на командированите във Франция работници е 300 хиляди души, в това число португалци и испанци. Това се равнява на едва 8% от безработните във Франция, което де факто не се явява достатъчно, за да бъде прекратена безработицата, а следователно и източноевропейците се явяват изкупителна жертва. 

По думите на бизнесмена дъмпингът е изместил фокуса от по-важни за България теми:

"Централната тема за нас е сигурността, централна тема трябва да бъдат усилията за укрепване на европейските граждани, борбата срещу миграцията. България е входна врата и българската граница трябва да бъде защитена с всички възможни средства", коментира Василев. 

А една от "скритите теми", според него, е британското наследство в ЕС и кой ще вземе това, което Великобритания оставя. Париж дава заявка да стане новия финансов център, какъвто бе Лондонското сити за Общността. 

"Не виждам необходимост за влизане на България в Еврозоната, защото в тези моменти на жестоки колебания на международните пазари, свързани с долара и общата картина на света, изведнъж ние можем да се окажем подвластни на такива урагани в световната икономика. Трябва да пазим българския лев, той стои добре, той е стабилен", коментира още Василев, като добави и, че не вижда с какво ще допринесе влизането в Шенгенското пространство за бизнеса в България.