Получихме подкрепата на Франция за Шенген и еврозоната

Трябва да сложим край на границата между Изтока и Запада, настоя Еманюел Макрон

25.08.2017 | 15:09 Редактор: Тодор Петров
Получихме подкрепата на Франция за Шенген и еврозоната

Трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада и тези, които са в еврозоната и извън нея, в Шенген и извън него. В това бе категоричен френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след среща с премиера Бойко Борисов. 

Волята на България е да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция, каза още Макрон.

Освен че подкрепя България за Шенген, Франция ни подкрепя и за влизане в чакалнята на еврозоната, за да се постигне икономическо и финансово сближаване, стана ясно още от думите на госта. Той изрази надежда до края на годината да има "пътна карта" за реформирания ЕС и даде заявка за активната роля на Франция в това отношение.

Макрон съобщи, че до края на октомври ще бъде постигнато конкретно споразумение за реформата на Директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъпминг.

"Френски работодател на български работници и им заплащат по български цени във Франция – не, не съм съгласен", подчерта Макрон, като допълни, че това не е добро нито за европейския проект, нито за работниците. 

Макрон обаче подчерта, че тази тема не трябва да се смесва с дискусията за превозвачите.

Френският президент посочи, че страната ни е изправена пред много геополитически предизвикателства като външна граница на ЕС. Според него България трябва да участва в "Европа на отбраната" и вече трябваше да е член на Шенген.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че е слушал казаното от президента Румен Радев на брифинга му с Макрон по-рано и няма тема, по която с държавния глава да не са на едно мнение.

"Надявам се да направим този нов Шенген и България като надеждна граница,  доказала се, да заеме своето място. България е издържала всички стрес тестове на банковата система, бюджетът ни е на излишък, един от най-ниските външни дългове, в първата тройка на Европа сме, стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в Българската централна банка – ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла", се обърна той към Макрон.

Според премиера елитите на Балканите трябва да покрият критерии за членство в един или друг съюз, но тези критерии трябва да са ясно определени.

Борисов уточни, че по отношение на превозвачите и транспортната схема има много детайли, които трябва да се изчистят, но изрази оптимизъм, че и този въпрос ще се реши в диалог между европейските страни.

В разговора си по-рано българският премиер и френският президент са обсъждали теми като образованието, промишлеността, отбраната. Министрите на отбраната и на икономиката ще бъдат на посещение в Париж в близките седмици за подписване на конкретни споразумения с техните колеги.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)