България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Визитата на Макрон: Какво се договориха България и Франция?

Преговорите за инвестиции в полза на страната ни са останали на заден план, категорични са експерти

28.08.2017 | 09:04 Редактор: Василена Василева
Визитата на Макрон: Какво се договориха България и Франция?

Посещението на френския държавен глава Еманюел Макрон беше наистина дългоочаквано и знаково събитие за страната ни. Очаквах обаче повече от българска страна, заяви в студиото на "България сутрин" политологът Татяна Буруджиева.

"Беше ясно, че френският президент идва с ясна програма, а основната му задача бе да умиротвори духовете на френското общество. Премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на Макрон за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС", посочи още Буруджиева

Макрон от своя страна повтори уверенията си, дадени пред Борисов преди два месеца в Париж, че ще подкрепи стремежа на България за влизането ѝ в т.нар. чакалня на еврозоната и Шенгенското пространство за свободно движение.

Политологът допълни, че не би определила визитата като неуспешна, но преговорите за бъдещи инвестиции в полза на България са останали на заден план.

"Твърдението на Макрон, че в близките месеци наши министри ще посетят Франция и тогава ще се договорят не значи, че имаме сключена сделка", каза Татяна Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR политологът Борислав Ангелов допълни, че посещения от такъв тип се измерват с това какво е постигнато на тях. 

"В Румъния например Макрон договори инвестиции в производство на хеликоптери и друго военно производство. Остана тайна обаче какво се договори с България, отсече Борислав Ангелов.

По думите му, най-големият гаф е бил от страна на френския президент, тъй като той е поставил страната ни в една изключително неудобна ситуация, от която никой не си позволил да излезе, а именно грубият тон към Полша.

По време на съвместната пресконференция с българския си колега Румен Радев, Макрон остро разкритикува полското правителство за антиевропейските му позиции и послания не само за съпротивата срещу промени на трудовия пазар, но и заради скандалната съдебна реформа, която се извършва за сметка на независимостта на съдебната система.

Визитата на Макрон в страната ни бе част от обиколката му в Централна и Източна Европа.

Вижте повече във видеото.