Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо реално Еманюел Макрон посети България?

Нямаме полза от еврозоната и Шенген, посочи пресаташето на ФКИ Мария Конакчиева пред Bulgaria ON AIR

25.08.2017 | 19:59 Редактор: Иван Берберов
Защо реално Еманюел Макрон посети България?

България стана част от първата европейска визита на френския президент Еманюел Макрон. Защо всъщност се наложи това посещение и каква е целта на френският държавен глава?

Според пресаташето на Френския културен институт (ФКИ) в София Мария Конакчиева Макрон е у нас, тъй като търси подкрепа за реформа на директивата за командироването на евтините работници от по-бедните държави в ЕС. 

Директивата от 1996 г. позволява дадено предприятие да командирова свои работници в чужбина, като данъците продължават да се плащат на родна земя. Сега работниците могат да бъдат командировани за 3 години, Европейската комисия планира този срок да спадне на 2 година, а Макрон иска да го сведе до 1 година. 

"Идеята на Макрон във всяка една посетена държава е да събере подкрепа за тази реформа. Преди нас той беше в Румъния. Съседката ни печели 4 млдр. от работници в чужбина, като 1 млдр. е само от Франция. Ние имаме същия проблем като Румъния, но в по-малка степен", отбеляза тя в студиото на "Денят ON AIR".

По отношение на уверението на френския президент, че ще подкрепи стремежа на България да влезе в чакалнята за еврозоната и членство към "Шенген", Конакчиева каза, че не вижда реална полза от това присъединяване. 

"Надявам се Европа да се консолидира на база общи интереси, а не да се разделя на нации", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.