Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кои теми ни убягнаха по време на френската визита?

Шенген, еврозоната и сигурността - анализ на европеиста Вихър Георгиев пред Bulgaria ON AIR

28.08.2017 | 19:52 Редактор: Иван Берберов
Кои теми ни убягнаха по време на френската визита?

С визитата на френския президент Еманюел Макрон видяхме изискани вечери, скъпи тоалети и официални изказвания, но кое остана в сянка? Според европеиста Вихър Георгиев важните теми като еврозоната, Шенгенското споразумение и сигурността са били пропуснати от общественото обсъждане.

"Сложността на геополитическата тематика е една от водещите причини да не се наблегне върху нея в медиите. Въпреки че отговаряме на условията, Франция не иска да ни приеме в Шенген преди споразумението да се реформира", отбеляза той в студиото на "Денят ON AIR".

И добави, че присъединяването ни към еврозоната е все още нестабилно, тъй като не се знае каква ще е ситуацията на Стария континент след Brexit.

"Франция има амбиции, които срещат разбиране в Германия, за създаване на общ план за отбранителни действия и платформи за обмен на информация между държавите. НАТО също има тази задача, но този съюз е в много трудна позиция поради непоследователността на САЩ и трудността да предефинира мисията си", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора се измести и към България. Георгиев смята, че със заявката, която държавата ни прави, се нареждаме в добра позиция от гледна точка на изискванията на Европа за демокрация и законност.

"Поне на теория твърдим, че заставаме силно зад европейските принципи", уточни експертът по европейски въпроси.