Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Асоциация "Прозрачност без граници" предлага 17 антикорупционни ангажимента

Отговорност за следене за коректното протичане на изборите имат гражданският сектор и медиите, каза Линка Тонева пред Bulgaria ON AIR

10.03.2017 | 20:47 Редактор: Иван Берберов
Асоциация

[related_articles]

В студиото на "Денят ON AIR" с гост Линка Тонева от асоциация "Прозрачност без граници" се обсъдиха антикорупционните ангажименти на политическите играчи и как ще протече следенето за изпълнението им.

Асоциация "Прозрачност без граници" предлага 17 антикорупционни ангажимента, които партиите и техните лидери да следват. Най-важните според Тонева са изваждане на светло на контактите между бизнеса и политиката и  въпроса за мръсните пари във политиката и черните каси. 

"Тоест как се финансират предизборни кампании. Прозрачност на назначенията в основни, регулаторни и независими органи в страната", уточни Тонева. 

Тя допълни, че трябва да има независим орган, който да следи за изпълнението на мерките против корупция в политиката.

"Без съмнения Сметана палата е институцията, която трябва да има ресурса и капацитета да прави одити за израсходваните средства във кампаниите. Но ангажимент имат и гражданският сектор, и медиите", каза Тонева пред Bulgaria ON AIR.

За мониторинга на изборите и спазването на изискванията за борба с корупцията в политиката, гостът каза:

"Ще публикуваме резултатите си в навечерието на изборния ден. Така, че ще имаме яснота до каква степен борбата с корупцията ще продължи да бъде лозунг на всички политически играчи."

Вижте още във видеото: