Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Армията ни се разпада, ако не бъде модернизирана

"Най-после мъдро държавническо решение", отчете пред Bulgaria ON AIR ген. Съби Събев

02.06.2016 | 19:34 Редактор: Тодор Петров
Експерт: Армията ни се разпада, ако не бъде модернизирана

Трябва да поздравим депутатите, че най-после взеха мъдро държавническо решение. Решението ще бъде приветствано от всички, защото България най-после ще модернизира армията си. Съществено подобряване ще има с ескадрила, два бойни кораба, бронирана машина, която е от ключово значение. Ако не се вземат тези решения армията е пред разпад. Тогава излиза въпросът, защо сме в НАТО, ако не можем да изпълним елементарни ангажименти, които сме поели. 

Това заяви в предаването Денят ON AIR ген. Съби Събев, директор на Съюза на офицерите от резерва, в коментар на приетото от парламента модернизиране на армията. Депутатите гласуваха да бъдат заделени почти 4 млрд. лева за тази цел.

Гостът на Bulgaria ON AIR припомни, че "тези решения се очакваха много отдавна". "Още през 2004 г. трябваше да се решават тези проблеми, защото беше ясно, че не можем дълго да продължаваме със Съветската техника. При съвместни операции нашите самолети няма как да оперират с останалите", подчерта ген. Събев.

Той се съгласи с твърдението, че отделеният ресурс не е малък, но смята, че ако решението на проблема е започнало по-рано, нямаше да се налага изведнъж 3 проекта да се реализират едновременно.

"В последните 20 години само съкращаваме и се мислеше, че със съкращения ще се спестят пари за модернизация на армията - балон, който се спука. Вече будим сериозно недоверие, ако продължаваме по същия начин", посочи още ген. Събев.

От неговите думи стана ясно, че преговорните екипи са от военни специалисти и финансисти, които могат да намерят най-добрата формула, която да бъде предложена. 

"Това не е лек процес, дано приключи до края на годината. Има предварителни проучвания, военните са дали 3 опции, които са целесъобразни за държавата", добави специалистът.