Парламентът прие модернизация на въоръжаването за 4 млрд. лева

Бюджетът беше одобрен след близо 4 часа дебати

02.06.2016 | 14:43 Редактор: Мария Аладжова
Парламентът прие модернизация на въоръжаването за 4 млрд. лева

След четири часа дебати парламентът даде зелена светлина на искането на правителството за модернизация на въоръжените сили за почти 4 млрд. лева, пише Dnes.bg

С тези пари ще се купят нови бойни самолети, два патрулни кораба, а част от тях ще бъдат похарчени за договори за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, докато на армията не се осигурят новите изстребители.

Реализацията на проектите ще повиши оперативните способности на Българската армия и ще се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, мотивира се кабинетът.

С купуването на нова ескадрила изтребители ще се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. По този начин ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС.

Отделно, проектът за осигуряване на летателната годност на МиГ-29, който днес депутатите не обсъдиха, пък давал възможност да се извърши преход от придобиването на новия тип боен самолет до застъпването му в бойна готовност.

За ВМС ще бъдат построени две нови фрегати.

Решението на парламента обаче не означава, че депутатите са приключили с въпроса с разходите за купуването на нова бойна техника. Тепърва те ще трябва да одобрят или не бъдещите договори за новите самолети и фрегати.

Зад искането на правителството за новата бойна техника застанаха единодушно ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ, БДЦ, ДПС, против бяха само БСП и "Атака".

Според независимия депутат Велизар Енчев решението ще вкара в ненужен дълг страната, защото бойните самолети МиГ-29 имат още14 години експлоатационен ресурс, а този на фрегатите 15 години.

Шефът на военната комисия в парламента Валентин Радев от ГЕРБ му отговори, че действително МиГ- 29 е бил много модерен самолет, но това е останало в миналото, вече е морално остарял и не може да бъде използван поне по 8-9 причини.

Според съпартиеца му Пламен Манушев трябва да се заделят пари за модернизация, колкото и да е трудно, защото това е инвестиция за близките 40 – 50 години.

Бившият министър на отбраната и настоящ депутат от БСП Ангел Найденов пък беше единственият от групата на социалистите, който застана зад решението.

Според съпартийците му разходите са излишни, но той настоя, че трябва да се предприемат стъпки за купуване на нова бойна техника.

Той обаче настоя, че сериозно притеснение буди финансовата част на въпроса.

По негови разчети тези проекти ще струват по 400 милиона лева годишно от 2017 – 2021 г. Отделно за други капиталови разходи са нужни над 100 милиона лева.

"Ако се съберат всички разходи - заплати, бонуси, разходи за учение в сегашния размер, което е приблизително 1 милиард лева и добавим към тях 600 млн. за капиталовите разходи в това число по тези проекти, това прави поне 2 на сто от БВП още през 2017 г. и то без да се вдигат заплатите в армията, което е невъзможно", коментира Найденов.

"Така че имам съмнение, че сега ще дадем зелена светлина на старта на проектите, но няма да стигнем до купуване на нов тип самолет и кораби", предупреди той.

Според реформатора Петър Славов пък разходите, които ще направи страната до 2030 г. за нови самолети ще са по-малко в сравнение с това да се поддържат изтребителите МиГ- 29, защото ако на "Жигула сложиш двигател на Мерцедес, това не я прави Мерцедес".

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се оплака, че армията е недофинансирана от години, защото много политици години наред повтарят, че нямаме нужда от нея, а НАТО ще ни пази.

"Армията години наред беше хронично недофинансирана и грабена, разпродавана, въоръжение беше продавано на килограм метал и днес нашата авиация лети на честна дума заради лобита, които взеха много пари, същото е и в другите родове войски", упрекна той.

Според него трябва да се помисли за състоянието наличния състав, защото в момента 4 000 щата са незаети заради ниски заплати.

"Говорим за самолети и танкове, но да поговорим и за човешкия фактор, защото армията е от живи хора", призова воеводата.

Макар и позицията на Каракачнов, и тази на БСП за необходимостта от купуването на нови изтребители да се различава, мнението им за личния състав съвпадна.

Социалистът Атанас Зафиров предупреди, че при този недостиг на кадри в армията, след време и космически кораби да им купят, няма да има кой да ги управлява. Иначе той смята, че настоящото правителство ще натовари следващите без да има каквото и да и било основание.

"Това ще е поредната безотговорност на отиващото си управление, да даде 2,5 млрд. за покупката на самолети втора употреба, а не да модернизира МиГ-29, и не да ги даде за образование, здравеопазване, социално дело", скочи Зафиров.

"Г-н Ненчев, приличате ми на човек без пари, който влиза в ресторант и поръчва порция след порция миди", обърна се той към военния министър.