Държавата ще купи 12 изтребителя за целите на армията

"Това е исторически ден за българските въоръжени сили", заяви Николай Ненчев

30.03.2016 | 14:08 Редактор: Мария Аладжова
Държавата ще купи 12 изтребителя за целите на армията

Около 3 млрд. лева ще струват на държавата три проекта за модернизация на армията, които правителството предлага на парламента за одобрение, заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев.

Става дума за придобиване на нов многоцелеви изтребител, два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на изтребителите „МиГ-29“.

Ненчев заяви, че това е „исторически ден“ за българските въоръжени сили и допълни, че очаква бързо одобрение от парламента. Разглеждат се и двата варианта за изтребителите – нови или втора употреба, като става дума за една ескадрила от 12-19 броя. 

Военният министър посочи и цена – около 800-900 млн. лева, но не стана ясно дали визира нови или употребявани изтребители.

По думите му сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки.

Ненчев увери, че няма опасност „авиацията да бъде приземена“. Той уточни, че в момента има достатъчно изтребители „МиГ-29“, които да охраняват въздушното ни пространство: „Имаме седем, а след извършването на тази процедура ще имаме вероятно 12“, съобщи той.

Проектът за покупка на двата многофункционални патрулни кораба ще се реализира за 5 години поради значителната финансова тежест. Строителството и оборудването им с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Междувременно стана ясно, че броят на проведените през 2015 г. мероприятия по бойна подготовка е нараснал с 12%. Това показват данните от Доклада за състоянието на отрбаната и въоръжените сили.

През 2015 г. отбранителната политика се е основавала на приемственост и устойчивост в следваните национални приоритети в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Независимо от финансовия недостиг и състоянието на въоръжението и бойната техника, българските въоръжени сили успешно са изпълнявали задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, констатира докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2015 г., одобрен на правителственото заседание.

През изминалата година са проведени 264 учения, а броят на мероприятията по бойна подготовка е нараснал спрямо предходната година с 11,8 на сто.