Парламентът ратифицира договора за ремонт на самолетите МиГ-29

ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт и Реформаторския блок подкрепиха законопроекта

27.11.2015 | 13:27 Редактор: Мария Аладжова
Парламентът ратифицира договора за ремонт на самолетите МиГ-29

Народното събрание ратифицира споразумението с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29, предаде агенция „Фокус“.

Законопроектът беше приет на първо четене със 133 гласа „за“, 42 „против“ и 0 „въздържали се“. Най-много гласове в подкрепа на споразумението са получени от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Договорът предвижда ремонт на шест двигателя и ползване на два полски за период от две години, които ще бъдат предоставени 20 дни след подписването на споразумението. Цената за ремонт на двигател е 1 023 000 евро. Транспортните разходи се поемат от Полша. 

В началото на септември 2015 година договорът с Русия за поддръжка на самолетите МиГ-29 не беше подновен. Руската компания, която произвежда изтребителите МиГ-29, се закани да съди България, ако днешният законопроект бъде приет от парламента. 

Сред противниците на споразумението с Полша беше Румен Гечев от БСП:

„Няма такава практика по света. Изтребители F-16 да се ремонтират в Сомалия или руски изтребители МиГ да се ремонтират в Бангладеш понеже цената била 23 стотинки по-ниска“, заяви той, цитиран от БНР.

Лютви Местан от ДПС и Валентин Радев от ГЕРБ подкрепиха договора с Полша:

„Този договор, който ни се предлага за ратификация, е един от тези знакови моменти, в които се проявява кой, кой е в българската политика“, отбеляза Местан. 

Военният министър Николай Ненчев каза от парламентарната трибуна, че полската страна е предложила по-добри условия и затова е била предпочетена. Той заяви, че България ще се стреми да ограничава влиянието на страните, които не са членки на НАТО и ЕС:

„Благодаря за подкрепата, която получи споразумението. За нас това е важно споразумение, което дава гаранция за това, че българската авиация ще продължи да изпълни задълженията си за охраната на въздушното пространство. Гарантираме възможността българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Това е началото на дългосрочно споразумение”, заяви министърът цитиран от агенция "Фокус".

Подписаното споразумение обаче се отнася единствено до ремонта на двигателите. Остава нерешен въпросът с поддръжката и модернизацията на военновъздушните самолети на Българските ВВС.

Обновена в 14:47