Разработват се детайлите как ще си взаимодействат армия и граничари

В инструкциите са заложени ясни правила за поведението на военнослужещите по време на изпълнението на служебните си задължения

29.02.2016 | 15:40 Редактор: Ирина Георгиева
Разработват се детайлите как ще си взаимодействат армия и граничари

Министерство на отбраната (МО) и "Гранична полиция" вече разработва всички детайли по съвместната им задача по охраната на границата. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на пресконференция на военното ръководство на МО и Българската армия.

Още по темата

Народното събрание прие на второ четене поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България на 25 февруари. Те дават възможност на Българската армия да участва в охраната на държавната ни граница. 

"Въоръжените сили ще оказват непосредствена подкрепа в дейността на МВР за охрана на българската граница – както логистично, което правеха досега, така и с хора за патрулна и охранителна дейност", заяви министър Ненчев, цитиран от Агенция "Фокус".

В инструкциите са заложени ясни правила за поведението на военнослужещите по време на изпълнението на служебните си задължения, поясни министърът на отбраната. Той обясни, че в инструкциите е разписано при какви ситуации може да се използва оръжие за самозащита и неживотозастрашаващи средства.

МO ще предостави финансов разчет за осигуряването на дейностите по границата на Министерския съвет. Военният министър е категоричен, че военнослужещите от Българската армия са достатъчно подготвени и могат да поемат тази задача.