Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

П. Ганев: Дефицитът е неизбежен, ако не се правят реформи

В добрата година трябва да свиеш недостигът и хроничният дефицит, за да се подготвиш за лоша година, смята Ганев

18.11.2015 | 20:41 Редактор: Ирина Георгиева
П. Ганев: Дефицитът е неизбежен, ако не се правят реформи

Бюджетът за 2016г. е много сходен с тези от последните години. Това обясни старши икономистът в ИПИ Петър Ганев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него голяма промяна има в НОИ и Здравната каса, която настъпи след кризата през 2009г.

"През 2007г. - 2009г. нещата се промениха структурно и имаше голям ръст на разходи, безработица и се промениха параметрите заради кризата. След 2009г. се върви в една посока." - поясни Ганев.

От Институт за пазарна икономика изготвиха алтернативен Бюджет на този за 2016г. Чрез него представят Консолидираната фискална програма на България под формата на Касова бележка:

/Снимка: ИПИ/

"Общата сума от 4857 лева - това са тези почти 35 млрд. лева, разделени на населението на България като 1/3 от тежестта се пада на пенсиите и соц. помощи." - обясни Ганев.

Основният мотив да продължаваме да правим алтернативен бюджет е защото няма яснота как се харчат тези пари, поясни Ганев. 

Когато не се правят реформи няма как да се овладее дефицитът, който се появи в годините на криза. Неправенето на реформи не само, че прави дефицит, а дефицит по задължението. Дефицитът е неизбежен, ако не се правят реформи." - обясни Ганев.

Абсолютно е възможно всяка една структура да спести 10% от бюджета си, смята икономистът. Той очаква догодина да бъде актуализиран бюджета заради ръста на разходите.

"В добрата година трябва да се свие недостигът и хроничният дефицит, за да се подготвиш за лоша година." - поясни Ганев.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Днес бюджетният дефицит е последица от сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашни дългове. Сигнализирай за неуместен коментар