129 млн. лева допълнително за здраве догодина

Бюджет 2016 за НЗОК беше одобрен на първо четене в парламента

18.11.2015 | 14:11 Редактор: Мария Аладжова
129 млн. лева допълнително за здраве догодина

129 млн. лева нетно увеличение на Здравната каса предвижда бюджетът за догодина. Това стана ясно на парламентарното заседание днес. Това е първият от трите бюджетни закона, които ще бъдат разгледани днес, на 18 ноември. 

Бюджетът за НЗОК беше одобрен на първо четене, като "за" гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. БСП и ДПС гласуваха "против", а АБВ се въздържаха. Не липсваха и критики относно разпределянето на парите по отделните направления и липсата на реформи в сектор "Здравеопазване". 

През следващата година НЗОК ще разполага с малко над 3,2 млрд. лева. Дупката в бюджета на Здравната каса за 2015 година е 35 милиона лева, което няма да е за сметка на увеличението на средствата, увери министъра на здравеопазването Петък Москов.

По негови думи държавата е отпуснала повече пари за здравеопазването, като това увеличение се дължи на по-голямата събираемост на здравните вноски и по-голямата субсидия от държавния бюджет. 

Не липсваха и критики към Москов - според д-р Емил Райнов от "БСП лява България" готвеният за догодина бюджет още повече ще затрудни работата на НЗОК, а д-р Хасан Адемов заяви, че бюджетът на Здравната каса не отговаря на обещаните реформи:

„В нашата ПГ нарекохме този бюджет бутафорен. Мотивите на този законопроект са представени по един много прецизен начин. Бюджетът, вместо да насърчава постигането на ясно дефинирани здравни цели преследва предварително зададени фискални параметри“, коментира Адемов, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria on air.