Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Георги Ангелов: Крайният срок за усвояване на еврофондовете изяжда повечето приходи

Позитивното в бюджет 2016 е поставянето на образованието като приоритет, коментира икономистът

27.10.2015 | 15:01 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ангелов: Крайният срок за усвояване на еврофондовете изяжда повечето приходи

Основната причина за увеличението на разходите, която изяжда цялото преизпълнение на данъчните приходи, всъщност е свързана с това, че тази година изтича крайният срок за усвояване на еврофондовете. Това коментира в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев икономистът Георги Ангелов. Повод за думите му стана исканата актуализация на бюджет 2015.

„Ще  трябва да се разплатят много средства, голяма част от които няма да бъдат възстановени,” допълни още Ангелов.

На въпрос на водещия Дремджиев защо това не е било планирано икономистът изтъкна като водеща причина продължаващото изпълнение на повечето проекти, „въпреки че остават няколко дни до крайния срок”. – „Всички министерства и ведомства всъщност са започнали да действат към края на срока, което означава, че няма техническа възможност парите да се разплатят и ЕК да ги върне на България тази година”, поясни той. – „Голяма част от парите ще трябва да се разплатят от националния бюджет и евентуално през следващата година ЕК да ни върне. Отделно има корекции, глоби, които ще трябва да платим, които никога    няма да ни ги върнат”.

Като друга причина за исканата актуализация Ангелов подчерта, че за МВР и отбрана не достигат „разходите за заплати”.

Позитивното в бюджет 2016 по думите на икономиста е това, че „образованието е сложено като приоритет и то не само като приоритет за повече разходи, но и приоритет от гледна точка за реформи”. Ангелов поясни, че повече пари ще отиват за приоритетни дейности, като например за по-търсени на пазара на труда специалности в университетите като „информационни технологии”, например.