Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ив.Иванова: Има райони в страната със 100% осъдителни присъди

Успехът на прокуратурата по корупционните престъпления е доста по-нисък спрямо останалите дела, допълни Иванова

20.10.2015 | 20:14 Редактор: Ирина Георгиева
Ив.Иванова: Има райони в страната със 100% осъдителни присъди

Общественият интерес към мегаделото "Червеи" изисква то да бъде гледано публично. Това коментира ръководителят на правната програма на института "Отворено общество" Иванка Иванова в Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. Тя подчерта, че и други съдии от СГС и СРС следват правилната политика за публичност на подобен тип съдебни заседания.

"Аргументът на съдия Иван Коев е железен. Той казва: "Ако засекретяваме всяко съдебно заседание, по което има използвани СРС-та - тези решения се вземат от други органи, което означава, че автоматично ще принудим съда да бъде обвързан с решения, които вече са взети от МВР или от ДАНС", което е недопустимо в една правова държава." - обясни Иванова.

Конкретното разследване е срещу съдия Янева, но има голям и системен проблем, смята Иванова.

"Проблемът е с това, че прекалено много разрешения за подслушване се изискват у нас и с прекалено голяма готовност председателите на Окръжни съдилища и председателя на Софийски градски съд, каквато беше Янева дават разрешения. При нея пристъпната хипотеза е свързана с това дори, че разрешението не е срещу конкретно лице, а срещу сървърите на МВР. Това е против изискванията на закона и разрешенията, които тя е дала позволява гигантски злоупотреби. " - поясни Иванова.

Иванка Иванова смята, че когато съдиите престанат да подписват такива молби за позволение за подслушване, ще се повиши доверието в съдебната система.

Според отчетите на прокуратурата в България има 97% осъдителни решения по всички наказателни дела, посочи Иванова. По думите й имаме области в страната, където прокуратурата няма оправдателна присъда.

"Предишният главен прокурор Борис Велчев в един момент каза публично, че успешните прокурори не са тези, които повдигат обвинение, когато са сигурни на 100% - те трябва да бъдат сигурни на 100%, но дялът на оправдателните присъди у нас е неестествено нисък." - коментира Иванова.

"Създава се впечатлението у прокурорите, че трябва да постигнат 100% осъдителна присъда и те трябва да са убедени във вината на лицето, но истината е, че така зададени критерии за успех, създават за тях стимули да гонят основно дребните престъпления спрямо бедни хора, които не могат да си позволят адекватна защита." - допълни Иванова.

Имаме интерес да се разчупи тази система и от тази гледна точка повишаването на броя на оправдателните присъди би бил истински знак за реформи в системата, смята Иванова. По думите й известен е проблемът с формализма в съдебната система

"Факт е, че по престъпления, които могат да бъдат определени като корупционни, успехът на прокуратурата е доста по-нисък отколкото е успехът спрямо останалите дела." - обясни Иванова

Иванка Иванова, смята, че венецианската комисия, която ще заседава на 23 октомври е много вероятно да каже, че тези промени, които са заложени в Конституцията още в момента, в който бяха гласувани на първо четене от НС са крайно недостатъчни, за да решат всички проблеми от една страна с независимостта на съда и от друга страна с ефективността на наказателното производство. Третото, което може да поиска е за ограничаване на пленума.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: