Скандални разкрития по делото „Червеи“

Свидетелите: агенти на ДАНС са влизали в сървърите на 3 полицейски дирекции без контрол

20.10.2015 | 18:47 Редактор: Васил Детелинов
Скандални разкрития по делото „Червеи“

Скандални разкрития по делото „Червеи“ направиха пред СГС бившите директори на полицейски управления.

Без писмено разрешение, само по нареждане на бившия вътрешен министър в кабинета на Орешарски - Цветлин Йовчев, агенти на ДАНС са се заключвали в продължение на часовe, за да ровят в сървърите на областните дирекции на МВР в Бургас и Шумен. 

Днес Софийският градски съд даде ход на делото, по което обвиняеми са бившиата председателка на СГС Владимира Янева и заместник-директорът на звеното за използване на СРС-та в ДАНС Тодор Костадинов.

Скандалът около разработката Червеи избухна през февруари, когато стана ясно, че в продължение на 300 дни е наблюдавана автоматизираната система на централния полицейски регистър на МВР

С мотива, че публичността е ценност, която гарантира справедлив процес, съдия Иван Коев реши делото Червеи да се гледа публично, въпреки грифа "Секретно".

Свидетелите разказаха, че достъпът на агенти на ДАНС до сървърите на три полицейски дирекции в страната е ставал нерегламентирано и без контрол. Пред съда бившият шеф на полицията в Бургас Милен Димитров цитира разговори по телефона - първо с тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, а после, по негово указание, и с шефа на Дирекция в ДАНС Тодор Костадинов. Костадинов му наредил да вземе от бензиностанция в града двама души, на които да осигури извън работно време секретен достъп до сървърите на местната полиция. Димитров изпълнил инструкциите, каза Димитров.

Среща се с агентите, които не се легитимират. След няколко въпроса установява, че не са служители на полицията, а по-късно от служебните им карти разбира, че са агенти на ДАНС. Дава им ключа за сървърното помещение. Вътре двамата влизат със сак и раница. Заключват се и остават там 2 часа. Процедурата се повтаря още няколко пъти.

Пред съда на 20 октомври 2015 Милен Димитров обясни, че след всяко посещение се появявал проблем с компютърната системата.

Той казал за срещите на тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, който дотогава не бил информиран за тях. Впоследствие Димитров поискал писмена заповед за посещенията, малко след което е дисциплинарно уволнен, както и всички останали в полицейската дирекция, оказвали някакво съдействие на агентите. 

Още по темата

Същата история разказа и бившият директор на полицията в Шумен Валентин Александров. За разлика от Бургас обаче, в Шумен проблем със системата нямало.

Пред журналисти защитата на Тодор Костадинов съобщи, че материали по делото Червеи са били отделени по друго разследване с кодово име "Талибани". По него се прави проверка как са прилагани СРС-та на лица, много близки до високопоставени в съдебната система. 

Разпитът на свидетелите продължава на 4 ноември, когато ще бъде разпитан и шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов, който съобщи за разработката Червеи.

Репортаж на Васил Детелинов.