Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ст. Стойчев: БСП и ДПС нямат интерес от предложения референдум

По думите на политолога това ще ограничи електоралното влияние на двете партии

05.06.2015 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Стойчев: БСП и ДПС нямат интерес от предложения референдум

БСП и ДПС нямат интерес от националния референдум, предложен от президента Росен Плевнелиев. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в Денят Он Ер. По думите му допитването ще ограничи електоралното им влияние.

"Формални аргументи против една идея винаги може да се намерят. По-скоро аргументите в подкрепа са по-трудни за намиране. Ясно е, че нито ДПС, нито БСП имат интерес от  приемането на тези три точки, защото те ще ограничат тяхното електорално влияние. От задължителното гласуване ще загубят както ДПС, така и БСП, защото двете партии разчитат на твърд електорат и до голяма степен на контролиран вот." - допълни още Стойчев.

Според политолога от друга страна задължителното гласуване малко или много плаши техните гласовоподаватели.

"Междувременно при мажоритарния вот нямат изгода отново двете партии, защото разчитат на листите, за да вкарват партийните си функционери. Вече при електронното гласуване смятам, че атаката би била малко по-мека, тъй като тя не застрашава интересите в електорално отношение на БСП и ДПС." - коментира политолога. 

Мнозинството в парламента не облекчи изискванията за провеждане на референдум и за легитимност на резултатите, което според Стойчев е трезва преценка.

"Прав е Местан за едно, че заиграването с референдуми прекомерно е опасно. Ако бъде занижен прекалено много прага рискуваме в България да се провеждат референдуми за доста по-второстепенни въпроси." - допълни политологът.

Чуйте: