Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Чуков: Русия се отдръпва от Сирия и получава по-високи цени на петрола

Ролята на Техеран се засилва и на шиитите в битката с радикалните сунити от ИД

01.06.2015 | 09:50 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Чуков: Русия се отдръпва от Сирия и получава по-високи цени на петрола

Русия се отдръпва от Сирия и получава малко по-високи цени на петрола в международен план, за да компенсира санкциите поне донякъде. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването Денят Он Ер. По думите му междувременно ролята на Техеран се засилва и на шиитите в битката с радикалните сунити от ИД.

"Процесът в Сирия е най-интересното нещо, което в момента се случва в Близкия Изток. Очевидно постепенната загуба на позиции на режима в Дамаск в собствената си държава - вече по-малко от 20% контролира официално Дамаск. Това до голяма степен е свързано с преструктурирането на руското присъствие в тази държава. Цитирам източници от 31 май от авторитетния арабски вестник Asharq Al-Awsat, който се издава в Лондон, в който се казва, цитирам дословно, че в следствие на контакти между страни от Персийския залив и Русия за преодоляването на негативните последствия от наложените върху руската икономика санкции е договорено Русия да започне да олекотява присъствието си в Сирия. В замяна Русия получава леко завишаване на цените на нефта, тоест очевидно е, че както вървят с леко повишаване на цените на нефта срещу намалено руско присъствие в Сирия." - обясни подробно проф. Чуков.

Свидетели сме на сделка, при която Русия се изтегля от Сирия, намалява подкрепата за Асад, а в замяна на това получава по-високи цени на петрола, потвърди проф. Чуков. По думите му така се обясняват и поражението на сирийската армия на терен. 

"Продължава да губи позиции, най-вече заради оттеглянето на руските военни експерти, които впрочем напускат без да дойдат техни заместители." - допълни арабистът. Според него ролята на Иран се увеличава.

"Именно заради това иранците настояват много плътно да се сключи подобен тип споразумение в Женева с шесторката, за да може очевидно да поеме тежестта, която очевидно е договорена с Русия след нейното изтегляне, тоест виждате, че игрите са изключително сложни и всичко това опира до повишаването на цените на нефта." - коментира проф. Чуков.

По думите на проф. Чуков всички ракети на Иран, които са дислоцирани извън нейната територия на територията на близкоизточни държави, някъде около 1000 на брой са насочени всичките към позиции на ИД, тоест Иран се очаква да заеме позицията на Русия и евентуално онова, което твърдят военните наблюдатели елементи на обструкция от страна на САЩ по отношение на битката срещу ИД вече на иракска територия.

Техеран подкрепя Асад, тъй като в момента Иран е достигнал нивото и това, което ги интересува - да защитят Дамаск и падането на Багдад в ръцете на ислямистите, обясни проф. Чуков. По думите му Иран има ракети най-вече под контрола на Хизбула в Ливан.

"Впрочем ето тук да допълня още един момент - Хизбула се опита да убеди Ливанското правителство да влезе в битката срещу ИД на страната на Башар Асад, но това е още един момент от неуспеха на шиитската дъга в борбата срещу ИД. Техеран естествено има военослужещи на сирийска територия. Има вече официално сформирана и една милиция на иракска територия и се говори, че има такива военнослужещи в Йемен. Така че всички горещи точки на Близкия изток на ирански военнослужещи." - обясни проф. Чуков.

Чуйте: