Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атаката срещу Реформаторите е заради местните избори

"Играчите" са изнервени, нормално е, коментира Даниел Вълчев

27.04.2015 | 21:08 Редактор: Петко Трухчев
Атаката срещу Реформаторите е заради местните избори

Исканията за оставки на министри от квотата на Реформаторския блок са заради наближаващите местни избори. Така Даниел Вълчев, член на Гражданската квота на Реформаторския блок, коментира призивът на Георги Първанов и на ПГ на БСП за оставките на военния министър Николай Ненчев и на външния министър  Даниел Митов. По този начин останалите партии си правят реклама, нормално е сега да говорят така, каза още Вълчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. По повод на предлагания подкуп на военния министър, за да подпише договор за поддръжката на МиГ-29, Вълчев коментира:

Ако на министър му се предлага подкуп да не го казва в медиите, а да отиде в прокуратурата.

Още по темата

Вълчев счита, че средствата за армията трябва да се увеличат след анализ за какво ще се изразходват и до какъв ефект ще доведат. Коментарът си той направи във връзка с провелия се днес Консултативен съвет за национална сигурност към президента, на който беше решено от следващата година да има плавно увеличение на парите за отбрана до 2% от БВП до 2024г.

Да се счита, че България може със собствени усилия да изгради кой знае каква армия е несериозно.

Вълчев, който е и професор по право на Софийския университет, коментира и предложенията за съдебна реформа като се промени Конституцията. Според него е без значение дали мандатът на членовете на Висшия съдебен съвет ще е 5 или по-малко години. Важно е каква работа ще свършат те.

Конституционни промени – да може, има логика ВСС да заседава в две отделни колегии. (бел. Прокурорска и съдийска).

Велчев разкри, че работна група от 40-50 експерти в Министерството на правосъдието готви промени и призова те да бъдат внесени по-скоро в парламента, за да има повече яснота какво се подготвя като конституционни поправки.