Борисов: Изтребители ще купуваме, когато имаме пари

Приоритети са пенсиите, развитие на инфраструктурата и образованието

27.04.2015 | 15:35 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Изтребители ще купуваме, когато имаме пари

С нарастващите приходи в държавата, които са резултат от борбата ни с корупцията и контрабандата, ще осъществим реформа в армията през 2016 г. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

"Години наред са се купували неподходящи или недостатъчно добре оборудвани машини и техника. На колегите от НАТО винаги съм казвал, че най-важното е когато една страна изпраща на мисии живата си сила. В България трябва да сме горди, защото показахме, че сме много по-лоялен член на НАТО от други държави, които вече са изтеглили своите контингенти от конфликтните райони." - пише още Борисов.

Междувременно след участие в КСНС към държавния глава, министър-председателят заяви пред журналисти, че изтребители за армията ще купуваме, когато имаме пари, след две - три години. 

Заседанието беше на тема "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност". 

Премиерът посочи, че през тази година не може да бъдат отделени повече пари за въоръжение на армията. Приоритети са пенсиите, развитие на инфраструктурата и образованието, допълни Борисов. 

Реформата в армията ще започне през 2016 година, когато парите, събирани от НАП и Агенция "Митници" ще бъдат повече, добави премиерът. Но това не трябва да се тълкува като неизпълнение на обещанията, дадени от президента Росен Плевнелиев на срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на средствата за отбрана, посочи той. 

"България показа, че е много по-лоялен член на НАТО, оставайки своя контингент в Афганистан. Много страни изнесоха контингентите си от там, а сега ни говорят дай пари за това и oнова." - добави Борисов.

"Не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение, все едно са купували риболовни траулери, или са купували вертолети Кугър, които нямат никакво въоръжение. До 2024 г. ще влезем в рамките. Всички в НАТО го знаят." - каза Борисов.