Николай Ненчев: Ремонт за 80 млн. лева на руските МиГ 29 не е уместен

Девет проекта за модернизация на Българската армия за около 4 милиарда лева обеща министърът на отбраната

25.04.2015 | 13:29 Редактор: Георги Стоянов
Николай Ненчев: Ремонт за 80 млн. лева на руските МиГ 29 не е уместен

Девет проекта за модернизация на Българската армия за около 4 милиарда лева обеща  министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

Проектите ще бъдат обявени пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента, който ще заседава на 27 април. Темата на срещата е Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност.

Още по темата

Имаме около 30000-на армия и смисълът е всички военни да се обучават, да тренират, да участват в мисии, а държавата не успява да осигури достатъчно средства, подчерта Ненчев.

Освен ремонт на самолети и купуването на нови изтребители, трябва да бъде извършен ремонт и на фрегатите на Военноморските сили, както и да бъдат закупени 3D радари за опазване на въздушното пространство, коментира Нанчев.

Ненчев подчерта, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ 29 не е уместен, тъй като не е ясно колко още тези самолети ще се използват, тъй като са несъвместими със стандартите на НАТО.

Междувременно вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.
 

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на заеманата длъжност.


„Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ.

Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна.

Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности.

Тогава ние няма да бъдем обременени от този договор.

На мен не ми се иска с лека ръка тези 80 млн. да ги дадем”, коментира министър Ненчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".