С военните се правят много експерименти, предупреждава ВМРО

От двете партии поискаха повече пари за отбрана

27.04.2015 | 11:52 Редактор: Мариета Иванова
С военните се правят много експерименти, предупреждава ВМРО

За повече пари за отбрана се обявиха преди днешното заседание на КСНС при президента Росен Плевнелиев лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседателят на РБ Радан Кънев, предава Dnes.bg.

Държавният глава също многократно се обяви за актуализиране на бюджета за отбрана, защото през тази година парите за военните са намалени, което означава, че страната ни не изпълнява постигнатото споразумение на срещата на НАТО в Уелс миналата година средствата за армията да нарастват плавно като достигнат до 2% от БВП.

Каракачанов предупреди, че предвиждането за следващата година също е за намаляване на бюджета, а армията е оставена на последни издихания.

Според него с военните се правят много експерименти, съкращават се хора, а това се отразява негативно върху отбраната.

"Тези фрегати за какво са ни? Да ги дадем на министерството на транспорта, за да правят круизи, защото те нямат оборудване да извършват военни действия. Така че армията или трябва да бъде закрита и да остане почетната рота, която да посреща и изпраща президента, или да помислим сериозно за армията и за военно-промишления комплекс, защото едното може да носи пари за другото“, коментира Каракачанов.

Той добави, че военно-промишленият комплекс "беше разпарчетосан, разпродаден на всякакви измамници, които го нарязаха на скраб и сега ние не можем да ремонтираме техника, която сме произвеждали“.

Още по темата

Радан Кънев очаквано също даде категорична подкрепа за програмата за повишаване на отбранителната способност на въоръжените сили, която военният министър Николай Ненчев ще представи.

Според него е по-добре България така да разпредели бюджета си, че да не й се налага да взима заем за купуване на нова техника на армията, но при всички случай има нужда от повишаването на отбранителните й способности.

Кънев обаче отказа да коментира искането на лидера на АБВ Георги Първанов за оставката на Ненчев.

"Няма да коментирам, не виждам причина да влизам в този тон“, отсече реформаторът.

В същото време обаче пред Президентството се бяха събрали около десетина симпатизанти на РБ, които с плакати настояваха за "Пълна декомунизация и лустрация", "България - пълноправен член на ЕС и НАТО", и "Стоп на Кремълската агресия".

Според Кънев обаче по този начин те изразяват подкрепата си за програмата на РБ, а не за отделни личности в случая на военния министър.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rangeltodorov@mail.b
преди 8 години
Гн Каракачанов,България в момента разполага с 60 млд.лв. и отделно още 28 млд.лв. в златно-валутния резерв.Така че пари за превъоъжаване на армията има.Проблемът е магарешкият инат на президента,който налага на нацията едноличното си решение само и само да изпълни едно скорошно решение на НАТО.Когато това мероприятие се извършва за да се противопоставим на Русия работата за нас българите става неприемлива.Освен това кога ще започнем реиндустриализацията. Сигнализирай за неуместен коментар