Георги Първанов: АБВ трябва да поиска ремонт на кабинета

По думите на лидера на АБВ дейността на министрите на външните работи и на отбраната е вредна за България

26.04.2015 | 14:32 Редактор: Георги Стоянов
Георги Първанов: АБВ трябва да поиска ремонт на кабинета

Лидерът на АБВ Георги Първанов смята, че партията трябва да поиска ремонт на кабинета в слабите му страни.

Критикуват ни, че стоим в управлението. Ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено да си съберем папките и да си тръгнем, но дефектите са в други сектори. Затова твърдя, че по-логично е да поискаме ние ремонт на кабинета в слабите му страни.

Още по темата

Имаме основанието, имаме самочувствието и ние трябва да го направим, заяви Първанов пред делегатите на Националната конференция на АБВ в НДК.

Според него, ако това не се случи, ще се ерозира авторитетът на управлението и ще се губи времето на държавата. Ние имаме един критерий - вярност към поетите предизборни ангажименти. Ако има в кабинета министри, чиито действия се разминават и противоречат на онова, което ние сме обещали на хората, нищо по-естествено от това ние да бъдем против такива действия, заяви Първанов.

Лидерът на АБВ коментира още, че основният критерий на АБВ за отношението към властта не е толкова динамиката и партньорството с управляващата коалиция, а ефективността в работата на кабинета.

Още по темата

Дейността на министрите на външните работи, на отбраната не само ерозира влиянието на управляващата коалиция, тя е вредна за България и българите в стратегически план, заяви Георги Първанов.

В енергетиката само безпомощно се инкасират загуба след загуба, това, което и сега се случва, неизбежно ни води до истински срив, посочи той. В Министерството на икономиката не се случва нищо, освен кадрови чистки, в образованието пък се случват странни неща, коментира Георги Първанов.

Няма как с толкова пробойни в кабинета да кажем, че правителството е силно, допълни той и посочи, че впечатлението за стабилност се поддържа с липсата на ясна алтернатива и от сложната конфигурация в НС. На шестия месец от управлението можем да кажем, че лимитът от възможните управленски и политически компромиси на АБВ в коалицията в значителна част се изчерпа, заяви лидерът на АБВ.

Не мога да приема на нас да се гледа като на пето колело, като на своеобразен апендикс, каза още Георги Първанов. Грешат тези, които си мислят, че ние в АБВ сме от лесните, гарантирано съгласните, ние носим отговорност не по-малко от всички партии в управлението, допълни той.

Репортаж по темата на Васил Детелинов.