България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Запрянов: Бюджетът за отбрана да се актуализира до края на 2015г.

Според него страната ни ще може да модернизира армията си, ако успее да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

18.03.2015 | 11:46 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Запрянов: Бюджетът за отбрана да се актуализира до края на 2015г.

Бюджетът за отбрана трябва да се актуализира до края на 2015г., за да се покрият разходите за издръжка на българската армия. Това коментира бившият председател на България в НАТО ген. Атанас Запрянов в Сутрешния блок на България Он Ер по повод изграждането на комуникационен център на Алианса у нас. Според него страната ни ще може да модернизира армията си, ако успее да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

"В момента МО разработва една програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020г., която министърът от отбраната ще представи на МС и в последствие на НС. Там са заложени финансови параметри, които също отговарят на взетите решения от Уелс. Трябва да се установи тенденция за по-висок бюджет на военните сили." - допълни ген. Запрянов.

Работно е посещението на ген. Брадшоу у нас, подчерта ген. Запрянов.

"Посещението е част от усилията на НАТО да преведе в изпълнение плана на действие, който беше приет на срещата на високото равнище в Уелс. В него са включени редица мероприятия, които са в ход и се изпълняват. Те са чисто военни. България е участник в тези мероприятия и един от елементите на този план е изграждането на центровете за координация и интеграция на силите на НАТО в шестте държави, които обявиха и чието изпълнение и реализация вече са започнали и у нас." - обясни ген. Запрянов.

Чуйте коментара на ген. Атанас Запрянов за партньорството между България и НАТО в следващия видео материал: