Холандия показа останките от Malaysia Airlines MH17 във военна база

03.03.2015 | 20:23
Холандия показа останките от Malaysia Airlines MH17 във военна база

Първите 500 близки на загиналите пътници от сваления самолет на Malaysia Airlines полет MH17 над Украйна посетиха на 3 март 2015 останките, които се съхраняват в холандска въздушна база, съобщи АФП.

На летището Гилзе-Рийен в Южна Холандия останките пристигнаха в края на 2014 в рамките на разследване, което трябва да покаже как точно е бил свален самолетът Boeing 777 през юли 2014, при което загинаха 298 души на борда.

Около две трети от загиналите бяха холандци, а в катастрофата бяха убити граждани на общо 11 страни.

Части от фюзелажа бяха показани в хангарите на базата за оглед от журналисти и близки на загиналите.

Около 50 души от семействата на жертвите наблюдаваха пристигането на останките в базата през декември, но сега за пръв път те могат да се видят отблизо.

/Снимки: Министерство на отбраната на Холандия/

 

„Около 500 души идват, не само от Холандия, но и от други страни“, каза Сара Верной от холандската служба за безопасност /OVV/, която ръководи разследването на катастрофата.

Украйна и Западът обвиняват Москва в снабдяване на проруските бунтовници с ракетите, които са свалили самолета, съобщавав АФП. Русия и сепаратистите отричат отговорност за инцидента и сочат Киев като виновник.

Холандия ръководи международните усилия за провеждане на наказателно дело, ако бъдат идентифицирани виновниците.

Международни следователи от Украйна, Малайзия, Австралия, САЩ, Великобритания и Русия вече направиха предварително изследване на останките, съобщи OVV.

В края на март ще бъде направен триизмерен модел на част от самолета, кокпита и местата в бизнес класата, съобщи OVV.

Предварителен доклад от септември 2014, който не посочи виновна страна, съобщи, че самолетът „се е разцепил във въздуха, вероятно в резултат от структурна повреда, предизвикана от голям брой бързолетящи осколки, проникнали в корпуса отвън“.

Тук може да се види видео на Министерството на отбраната на Холандия, показващо събирането на останките на самолета и пренасянето им до базата Гилзе-Рийен.

/Графика: Министерство на отбраната на Холандия/

Авиокомпанията-собственик на самолета претърпя тежки икономически последици от катастрофата.