Министърът на отбраната обеща пълно съдействие в бедстващите райони

Притеснителна е липсата на комуникация, посочи в Смолян екоминистърът

08.03.2015 | 17:28 Редактор: Мариета Иванова
Министърът на отбраната обеща пълно съдействие в бедстващите райони

Министърът на отбраната Николай Ненчев подчерта на пресконференция в Смолян, че представители на военните ще има в координационните центрове на всеки един от засегнатите райони. Той също така обеща пълно съдействие, „както винаги сме го правили до момента”. Припомняме, че по-рано днес със заповед на военния министър беше създаден Кризисен щаб.

Ненчев се ангажира, че ще бъде осигурена високопроходима военна техника, за да се стигне с помощ и доставки на хранителни продукти до около седем населени места в планинската област, които остават откъснати и няма връзка с тях, предава БТА.

Министрите на отбраната Николай Ненчев и на околната среда и водите Ивелина Василева пристигнаха в Смолян, където се срещнаха с Областния щаб за действие при бедствия и аварии.

Ситуацията в област Смолян продължава да e тежка и критична, посочи министър Василева. Тя допълни, че се очаква снеговалежът да намалее към края на деня, а прогнозните валежи за днес са около 69-80 л/кв. м. Във високите части на планината снежната покривка е достигнала 150-170 см.

„Притеснява ни липсата на комуникация”, заяви Василева.

Тя информира, че е запознала министъра на транспорта Ивайло Московски с проблема с неработещите клетки на мобилните оператори, които са изключени след прекъсването на електрозахранването. По думите на Василева от министерството на транспорта е осигурена комуникация с мобилните оператори, за да се възстанови чрез агрегати работата на клетките.

Над 80 процента от населените места в областта са без електричество, което според министър Василева е основният проблем в бедствената ситуация.

Аварийни екипи, доброволци и дървосекачни групи от местните фирми разчистват хилядите паднали дървета в областта, които причиняват прекъсване на електричеството и затрудняват движението по пътищата, уточниха от Областната администрация.

На територията на цялата страна продължават да се повишават нивата на реките, но няма критични ситуации от гледна точка на състоянието на хидротехническите съоръжения, коментира министър Ивелина Василева. Тя допълни още, че МОСВ поддържа в режим на 24-часова ангажираност оперативното звено, което следи нивото на всички водни обекти на територията на страната. Имаме комуникации със съседните държави, изпратили сме предупредителни ноти на Турция и на Гърция, те бяха предупредени за повишаването на нивата на реките Арда, Тунджа и Марица, допълни министър Василева. Според нея няма данни за проблеми с водоеми на територията на страната или за аварирали съоръжения, а за нивата на реките има тенденция към задържане. Очакваме пролетното снеготопене, в режим на пълна готовност сме, заяви министър Ивелина Василева. Тя благодари на институциите в Смолян, ангажирани в спасителните и възстановителните дейности около бедствената ситуация, оценявайки пълната им мобилизация и дух на „синхрон и координация в работата”.

Ивелина Василева призова гражданите да следят метеорологичната обстановка и да се вслушват в съветите и предупрежденията на институциите.