Радан Кънев: Трябва рязко да се увеличи скоростта на реформите

РБ си писа 4,50 за първите 100 дни от управлението

21.02.2015 | 17:31 Редактор: Георги Стоянов
Радан Кънев: Трябва рязко да се увеличи скоростта на реформите

Трябва рязко да се увеличи скоростта на реформите у нас, въпреки че постигнахме сериозна консолидация на усилията ни в изпълнителната власт и изпълняваме ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия.

Това каза пред журналисти в Поморие съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок /РБ/ Радан Кънев. Той каза, че оценката на РБ е 4,50 за 100-те дни управление.

Според Кънев оценката е за скоростта, с която се случват реформите, а не за посоката, която иначе би им донесла отличен 6. Радан Кънев е в Поморие на двудневен форум на РБ. Присъстват и министрите от партията.

В максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и Парламентарната група, каза още Кънев и подчерта, че в близките 2-3 месеца 43-то Народно събрание ще заработи по Закона за съдебната власт и другите закони, произтичащи от приетата Стратегия за съдебната реформа.

Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Радан Кънев каза, че е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата е за рефинасиране на стари заеми, а една трета е за рефинансиране на дефицита за 3 години. Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ добави, че гласуването на дълга е насрочено за следващата седмица, за да се даде време на партньорите от АБВ и Патриотичния Фронт да се изчистят неяснотите и комуникацията. Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9, 5 милиарда евро, а не 8 милиарда евро, ако се запази същото ниво на дефицита.

Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорски. Той каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави той.

Междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски компании във връзка с кризата в Гърция. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.