Дебат на тема комунизъм в Народното събрание

Депутатите се разделиха в мненията си относно вчерашния Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България

02.02.2016 | 13:31 Редактор: Мария Аладжова
Дебат на тема комунизъм в Народното събрание

Комунизмът и антикомунизмът отново сблъскаха партиите в парламента, пише Dnes.bg 
Депутати от различните групи използваха началото на днешното заседание, за да отбележат вчерашния ден за почит на жертвите на комунистическия режим.

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", припомни депутатът от РБ Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9-ти септември, лагерите Белене, Скравена и други.

Реформаторът попита кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители.

Депутатът от АБВ Георги Кючуков призова да се отдаде почит на всички жертви, независимо от коя партия са и по времето на кой режим са паднали. "Като се започне от правителството на Стамболов, Стамболийски, атентата "Света Неделя", Народния съд", каза депутатът.

"Ние смятаме, че трябва да почетем всички жертви, независимо кога са дадени, защото това са хора, които нямат вина", каза Кючуков и призова да не се чертаят нови разделителни линии.

"Не всички жертви са невинни", репликира го Янаки Стоилов от БСП. Той допълни, че историята не трябва да се забравя, но и че не трябва да се живее само с история.

"Когато Александър Лилов от тази трибуна каза да затворим страницата на миналото, тогава Желю Желев каза, че трябва първо да я прочетем. И това четене продължава повече от 25 години. Но четенето не трябва да е извинение за страниците, които сега се пишат", каза социалистът.  

Според Стоилов било странно, че днешният антикомунизъм е по-силен, отколкото преди двайсет години. Той обяви, че антикомунизмът днес е опит за създаване на нови биографии на хора, които не са били така съпричастни срещу несправедливостите.  

"Някои от тях удобно пребиваваха под крилото на своите родители и близки, които направиха успешна кариера по време на комунизма, а после побързаха да облекат демократичната мантра, смениха няколко партии и гледат все да са близо до властта. Това са днешните съдници", каза Стоилов.  

Росен Петров от БДЦ призова въпреки трагедиите и жестокостите, днес да се обединим. Станислав Анастасов от ДПС също поиска подобни годишнини да се отбелязват единно.