Миков отправи критики към президента Росен Плевнелиев във Facebook

"Цинично е децата на комунистическите апаратчици да обвиняват a priori лявата идея", написа лидерът на БСП

01.02.2016 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
Миков отправи критики към президента Росен Плевнелиев във Facebook

„Президентът на България констатира, че "четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена ... у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество". Значи ли това, че Росен Плевнелиев иска да се самоизхвърли от историята?”. Това попита председателят на БСП Михаил Миков в коментар относно изказването на държавния глава по повод Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България – 1 февруари.

На тази дата през 1945г. с решение на Народния съд са разстреляни 147 души от политическия елит на България. Сред тях са министър-председателите на България за периода 1940-1944г. -  проф. д-р Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

В обръщението си Плевнелиев посочи, че сенките от миналото залъгват българите, че съответният период е бил "прекрасен" и ги откъсват от ценностите на европейските народи.

„Вместо да говори за проблемите в образованието, здравеопазването, икономиката и демографското развитие, президентът отново избра да разединява с кресливи призиви по незначителни теми. Днешното му обръщение не е нищо повече от поредния евтин опит на объркан човек да се разграничи от собственото си минало и от историята на страната си”, анализира в коментара си Миков.