Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Екатерина Михайлова изрази надежда за дясното в България

Да не подценяваме факта, че България стана член на ЕС и НАТО, коментира депутатът от ДСБ в Денят ON AIR

01.02.2016 | 20:31 Редактор: Мария Аладжова
Екатерина Михайлова изрази надежда за дясното в България

В България има десни ценности, за които свидетелства и днешният Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Това каза депутатът от Демократи за силна България Екатерина Михайлова в Денят ON AIR с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. "Трябва да знаем какво се е случило и не просто, за да го запишем в историята, а за да не правим същите грешки", подчерта Михайлова. 

На 1 януари през 1945г. с решение на Народния съд са разстреляни 147 души от политическия елит на България. По мнението на Михайлова решението на тогавашната власт е било грубо нарушение на законите, противоречащо на конституционните принципи.

"Трябва днес, когато се правят закони, те да отговарят веднъж на конституцията и на второ място на международните стандарти, съгласно които България съществува като държава", заяви Михайлова по темата за доклада на ЕК. "За мен освен критика, в него има и една част, която е изключително ценна и се надявам, че нашите политици ще я пренесат."

Като конкретен пример бе посочена предлаганата от ЕК програма на дейности, която включва съгласуване на законодателството със стратегията на Народното събрание, предоставяне на по-голяма независимост на съдиите и контрол в определени норми на главния прокурор. Михайлова заяви категорично, че е необходима централизирана единна структура на покуратурата.

Според нея липсата на политическа воля пречи на управниците да реализират препоръките на Комисията: 

"Има много зависимости, затова препоръките не могат да станат реалност. Зависимостите са между институциите и в самата политическа система - партиите не успяха да се стабилизират, да изградят нормално ляво и нормално дясно. Сега имаме един толкова фрагментиран парламент, че той влезе с 8 политически сили. Няма как да видим как се взимат решенията, няма яснота", поясни депутатът от ДСБ.

Михайлова остава оптимист относно политическото бъдеще на страната. По думите ѝ България ще прогресира като член на ЕС и НАТО. В държавата се наблюдава все по-силна ангажираност на гражданското общество, което само по себе си било признак за проявата на десните ценности, заключи тя.