Реформаторският блок без ДСБ остава в управлението

От 15 декември започва оценка на постигнатото с ГЕРБ досега, заяви Найден Зеленогорски

15.12.2015 | 15:37 Редактор: Мариета Иванова
Реформаторският блок без ДСБ остава в управлението

Реформаторският блок с изключение на ДСБ запазва подкрепата си за управлението. Това стана ясно след 3-часово заседание на лидерите на петте партии в блока, предава Dnes.bg.

 "Реформаторският блок потвърждава подкрепата си за правителството. ДСБ запазва вече изразената си позиция", заявил заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски след разговорите.

Той е прочел и одобрена на срещата декларация. 

От СДС и Движение България на гражданите вече заявиха, че запазват подкрепата си към кабинета. Днес подобна заявка са направи и представителите на другите две партии - НПСД и БЗНС.

"Всички знаем, че в известна степен е пропукано доверието между ГЕРБ и РБ. Освен това сме формулирали приоритети, по които смятаме, че в рамките на три и шест месеца трябва бързо да се реагира и бързо да се осъществят нужните реформи", каза Зеленогорски.

Той обясни, че РБ настоява за промени в законодателството в сферата на корупцията, здравеопазването, обраование, съдебна рефрма, електронно правителство и други.

На 14 декември и ден преди заседанието на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира в предаването Денят ON AIR, че демокрацията изисква спазване на утвърдени процедури и припомни, че решенията в РБ се приемат с две трети мнозинство. Той все пак изрази надежда да бъде запазено единството на блока, като подчерта, че при евентуално разделение „няма да  успеем да представляваме десницата в българския парламент“.

"От днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график на ангажименти", заяви днес – 15 декември Зеленогорски и добави, че РБ потвърждава доверието си в министрите си.

По-късно Радан Кънев подчерта, че от ДСБ са предложили на Реформаторския блок премиерът Бойко Борисов да състави нов кабинет в рамките на настоящия мандат и отново в дясна коалиция, но без ДСБ.  Той посочи още, че предложението не е било подкрепено и прогнозира, че до лятото всички от РБ ще са в опозиция.