От ДСБ предлагат ГЕРБ да направи нов десен кабинет

Партията на Радан Кънев твърдо в опозиция

15.12.2015 | 15:09 Редактор: Мариета Иванова
Снимка: Архив

ДСБ остават в опозиция, обяви лидерът на партията Радан Кънев, цитиран от Dnes.bg.

Той посочи, че предложил на колегите си от Реформаторския блок изход от очертаващата се политическа криза, а именно- премиерът Борисов да подаде остава и да сформира нов кабинет в рамките на същия мандат и дясна коалиция, но без ДСБ и въз основа на нови ценности. Колегите му обаче не подкрепили предложението.

Кънев подчерта, че ДСБ категорично са в опозиция и посочи още, че водената от него партия няма министри в управлението. 
 
"Петър Москов се оттегли като заместник-председател, Дани Митов за съжаление отдавна не е от ДСБ, той е добър приятел и министър, но не е от ДСБ", каза Кънев. Той обясни и че заместник-здравният министър Ваньо Шарков също никога не е бил от ДСБ. 
Кънев прогнозира, че през лятото всички от Реформаторския блок ще са в опозиция. По думите му колегите му от коалицията са имали надежда, че настоящата криза ще „отпуши реформаторски дух в ГЕРБ". Той обаче изрази съмнение, че това ще се случи. 

По думите на Кънев решението на ДСБ за излизане на властта ще бъде одобрено окончателно през месец март на Националното събрание на партията през март. 
Кънев посочи още, че от водената от него партия ще бъдат истинска опозиция на управлението, каквато по думите му БСП не са успели да бъдат.

На 13 декември – ден след решението на ДСБ да мине в опозиция на управляващите Кънев посочи, че колегите му от партията ще подкрепят смели решения, свързани с промени на страната. Той коментира още, че за съжаление такива към момента не се виждат. Кънев коментира още, че ако здравната реформа е такава, каквато я познават досега и която по думите му е „много добра“ от ДСБ ще я подкрепят.

Ден преди заседанието на Реформаторския блок- на 14 декември политологът Петър Чолаков коментира, че разцеплението между ДСБ и Движение България на гражданите вече се е случило.