Костов: Правителството от начало не се е настройвало да прави сериозни реформи

То поставя акцент върху стабилността, заяви той

15.12.2015 | 19:56 Редактор: Мариета Иванова
Костов: Правителството от начало не се е настройвало да прави сериозни реформи

Акцентът в програмата на това правителство е стабилността, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев бившият премиер и екслидер на ДСБ Иван Костов. Той посочи, че от анализ на програмата на кабинета става ясно, че „това правителство по начало не се е настройвало да прави сериозни реформи“. 

„Още в самото начало, когато правителството излезе с програмата си, ние направихме анализ и там акцентът е върху стабилността- да се излезе от нестабилността след два предсрочни вота“, коментира Костов. 

Той допълни, че е време да се заяви на българските избиратели:  „Вие не сте гласували за реформи. Не сте избрали тези политически сили, които да извършат реформи“, коментира Костов. Той поясни, че вотът на българина е да има стабилност и „всеки, който си мисли, чe може да прави реформи с този вот, е наивник“.

Попитан за позицията на Реформаторския блок към кабинета, Костов коментира, че те не могат да направят нищо заради действащия правилник в НС и форматът на вписаната коалиция в него. Той посочи, че според правилника на парламента от ДСБ няма как да направят отделна група в НС в момента.

„Искам хората да не съдят РБ, защото те в момента нямат ходове за действие“, коментира той и посочи, че не е изненадан от развитието на ситуацията. Припомняме, че днес ДСБ обяви, че ще бъде опозиция, докато останалите партии от Реформаторския блок заявиха, че запазват подкрепа към управлението.

По повод съдебната реформа Костов коментира, че в рамките на следващите 6-7 години няма как да не се случи. 

В тази връзка той допълни, че преди 25 години идеите за промени в Конституцията са били абсолютно чужди. Преди 8 години, при влизането в ЕС, „реакционната сила беше толкова силна“, че отново не се случиха.

„Сега тези неща започват да стават. През следващите 6-7 години това няма как  да не се случат“, коментира още Костов и подчерта, че външният натиск става все по-силен, но и че има също така и вътрешен.

„За пръв път Върховният касационен съд застава много категорично зад реформите. Преди това не знам къде им е бил ума. Но този човек – (Лозан  Панов- бел.ред.) и тези хора зад него са самата съдебна власт“, коментира Костов и посочи, че няма сериозна аргументирана позиция срещу тях.

„Тежко опорочената съдебна система не смее да скочи срещу ВКС“, коментира Костов и подчерта, че „този съд ще бъде безкомпромисен“. 

Съгласявайки се, че разпределението на съдийските квоти е важно, той подчерта, че „много неща могат да се направят и без промени на конституцията.

Иван Костов коментира и понижението на цената на петрола и как това ще се отрази на световните пазари.

Той изтъкна, че спадът на цената на петрола ще се отрази сериозно на Русия, за която по думите му единството решение ще се бъде „да се откаже от санкциите“ до края на следващата година. - „Този разменен курс и тези ниски цени блокират почти всички обещаващи инвестиции за добив на нефт и природен газ на Русия“, коментира Костов.

Той подчерта, че „приходите в бюджета на Русия идват от 30% такса върху износа на петрол и газ и при падането на цената пада един сериозен източник на приходи“.