87 от 11 000 проверени разходомера на бензиностанции са били затворени

Проверката приключи в поставения от премиера Борисов срок

23.08.2015 | 14:25 Редактор: Мариета Иванова
87 от 11 000 проверени разходомера на бензиностанции са били затворени

87 от близо 11 хиляди проверени разходомера на бензиностанции в цялата страната са били затворени в рамките на извършената по нареждане на премиера проверка, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката. При затворените разходомери са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53, посочват от Министерството на икономиката. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

В рамките на поставения от премиера Бойко Борисов срок са били проверени общо 10 862 разходомера на бензиностанциите в страната. За целта е бил мобилизиран целият наличен ресурс на Български институт по метрология /БИМ/, който за три дни е успял да изпълни възложените задачи. Преди ден министър-председателят обеща, че ще има санкции за нарушителите, търгуващи с горива.

 

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери, посочват от пресслужбата на Икономическото министерство.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас, отбелязват от МИ.

С цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът разпореди проверките Министерство на икономиката представи доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол /ДАМТН/. БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди. Предстои министър Лукарски и екипът му да представят допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.