Мартин Владимиров: С по-високи цени на горивата някои компании покриват стари загуби

Регулаторът трябва да се произнесе дали има предпоставки за това или не, коментира енергийният експерт

23.08.2015 | 10:24 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: С по-високи цени на горивата някои компании покриват стари загуби

През последните месеци се наблюдава откровено разминаваме между котировките на международните пазари и процентното понижение на цените на горивата на големите компании в България, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. – „Процентното, защото винаги има някаква разлика между цента на едро и цената на брента. Винаги има разлика и тя е винаги от порядъка на около 5- 10 %,” поясни той.

На коментара на водещия Ивайло Лаков, че през последните дни цената на петрола сорт брент се е понижила до около 45 долара, а лекия суров петрол около 40 долара за барел Владимиров посочи, че в България „имаме поевтиняване на дизела и петрола под 1%”, пояснявайки че, „сривът не е би трябвало да е под 7-8% процента”. „Въпросът е тези 6-7% дали са марж на рафинерията или на самите производители. Това е големият въпрос”, коментира Владимиров.

Той също така отбеляза, че ако се гледат на годишна основа цените на горивата са се понижили „горе-долу толкова, колкото в Европа”.

„Ако гледаме краткосрочно, обаче,  някои дистрибутори вдигат изкуствено цената, за да могат да тушират други загуби от предишни периоди. Данните за всички големи крайни снабдители на горива показват това. Но когато имаш много по-малък избор и алтернативи, си много по-склонен да се възползваш от тези краткосрочни алтернативи и да вдигнеш цената по-висока. И тук е ролята на регулатора да каже има ли предпоставки за това”, коментира енергийният експерт.

Още по темата

Неговото мнение е, че няма прост отговор дали има картел или не, подчертавайки че тази тема се повдига за пети или шести път през последните 7-8 години. По думите му по-коректният въпрос е свързан с действието на монопола за доставки на горива.

Една от причините, според него нищо да не се променя, е че Комисията за защита на конкуренцията „никога не си свърша докрай работата и излиза с едни становища, които са всъщност доста отклоняващи вниманието от истинските проблеми на пазара. И в момента се случва нещо подобно”, посочва Владимиров. – „КЗК досега не е успяла да вземе никаква решение, въпреки многостраннтие проверки през 2012, както за качеството на горивата и за картел,” посочи експертът.

По думите му прекаленото говорене за укриване на ДДС и за качеството на горивата и насочването на вниманието към работата на малките бензиностанции е опит да се отклони вниманието от опита на големи компании да поддържат по-високи цени на пазара, отколкото логиката подсказва.

Вижте още от коментара от видео файла.